vrijdag 29 juni 2012

Een dag op Camp Windmill in aflevering 8 van Dagboek Kunduz

Aflevering 8 van de videoserie Dagboek Kunduz, getiteld “Een dag op het kamp”, volgt de Nederlandse politietrainers op de vrije ochtend die ze hebben, en onder andere politietrainer Niels, waarvan de vrouw thuis hoogzwanger is.

Terwijl de meeste Afghanen de vrijdag in de moskee doorbrengen, hebben de militairen, politietrainers en diplomaten van de politietrainingsmissie in Kunduz vrijdagochtend vrij. Zij amuseren zich dan met hun huisdieren of op de sportschool.

Op de basis is ook een bazaar. Politietrainers Ahmad neemt er een kijkje en weet een product voor 7 euro goedkoper te krijgen.

Explosievendeskundige Oege, die tot taak heeft om de routes voor zijn collega’s te beveiligen, verzorgt op zijn vrije ochtend zijn schildpadden.

Wekelijks appel
Vaste prik op vrijdag is het appel. Hierbij praat kolonel Jarst de Jong, de huidige commandant van de politiemissie in Kunduz, de mannen en vrouwen van de missie bij.

Wat heeft hij deze week aan zijn manschappen te vertellen?

Veldpost van huis
Het hoogtepunt van de week is de post van het thuisfront. Als de kaartjes, foto’s en voedselpakketten binnenstromen, heerst er een echte feeststemming op Camp Windmill.

Politietrainer Niels kijkt reikhalzend uit naar de echo van zijn ongeboren kind. Hoe zal hun liefdesbaby eruit zien? De baby wordt eind juli verwacht en Niels hoopt dan in Nederland te kunnen zijn.

Dagblad De Telegraaf geeft in Dagboek Kunduz zes weken lang antwoord op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.

Negen deelnemers aan de politietrainingsmissie hebben een camera meegekregen en filmen alles wat ze meemaken.

Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe aflevering. Deze keer verscheen er ook een aflevering op donderdag.