zaterdag 23 juni 2012

"Bouwen aan de toekomst" in aflevering 6 van Dagboek Kunduz

In aflevering 6 van Dagboek Kunduz, “Bouwen aan de toekomst”, bezoekt de diplomaat Maarten enthousiast een lees- en schrijfles voor Afghaanse agenten en een les bij een controlepost.

Hij neemt ook deel aan een oefening waarbij een aanslag in scène wordt gezet.

Maarten bezoekt daarnaast de compound van de Verenigde Naties in de stad Kunduz, die eerder dit jaar werd aangevallen tijdens de Koranrellen in de stad. Vervolgens werd het VN-personeel geëvacueerd.

Hij is blij dat de medewerkers van de VN weer terug zijn gekeerd naar het gebouw en noemt het werk dat ze doen “heel erg belangrijk voor Afghanistan”.

De verpleegkundige Bo en explosievendeskundige Oege verlaten in de aflevering de poort om een nieuwe trainingslocatie te bekijken. Ze zijn extra alert op bermbommen.

In de avond kunnen ze niet meer terugkeren naar Camp Windmill, het Nederlandse onderkomen op Kamp Kunduz, en ze moeten de nacht buiten het kamp doorbrengen.

In de videoserie Dagboek Kunduz in De Telegraaf geven deelnemers aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zes weken lang antwoord op de vraag waarom ze een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.

Elke vrijdag en maandag is er een nieuwe aflevering.