Het feuilleton “Dagboek Kunduz” over de politietrainingsmissie in Kunduz besteedt in de derde aflevering aandacht aan een Afghaanse radiozender die volledig door vrouwen wordt gerund en de eerste patrouille buiten de poort van politietrainer Ahmad.
In de aflevering “Buiten de Poort” bezoekt de diplomate Caecilia (44) de radiozender die in een afgelegen straatje is gehuisvest. De dag waarop ze filmt is “Mediadag” en ook daar besteedt ze aandacht aan.
Het radiostation geeft onder meer informatie aan de burgers hoe ze hun recht kunnen halen, en wijst vrouwen op hun rechten.
De plaats waar de radiozender is gevestigd wordt aangemerkt als een gevaarlijke locatie.
Maar de gedrevenheid van Caecilia is vele malen groter dan de angst voor haar eigen veiligheid.
Caecilia werkt voor het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en houdt zich onder meer bezig met VN-vredesmissies, de opbouw van vrede, civiel-militaire samenwerking en wetshandhaving.
Dagblad De Telegraaf, dat de videoserie Dagboek Kunduz uitgeeft, meldt over het bezoek van Caecilia aan het radiostation: “Ze is ontroerd als ze kennismaakt met de Afghaanse vrouwen, die met hun radioprogramma’s de positie van de vrouw in hun land willen verbeteren.”
De vrouwen werken met gevaar voor eigen leven bij het radiostation, maar nemen de risico’s die ze daardoor nemen op de koop toe.
Politietrainer Ahmad
Een van de andere 7 deelnemers aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz, die zijn ervaringen in Afghanistan op video vastlegt, is politietrainer Ahmad (27) van de Koninklijke Marechaussee.
Hij gaat voor het eerst op verkenningspatrouille naar Kunduz-Stad. De eerste maal buiten de poort is voor hem een bijzondere ervaring, omdat hij na 17 jaar weer terug is in zijn geboorteland Afghanistan.
Ahmad vluchtte 17 jaar geleden als kind met zijn familie uit het door burgeroorlog verscheurde Afghanistan. Angst voelt hij niet tijdens de missie want dat heeft hij vroeger al genoeg meegemaakt.
Vooral de kinderen langs de zanderige wegen roepen bij hem herinneringen op en doen hem met weemoed terugdenken aan zijn eigen bewogen jeugd.
De vraagstelling in aflevering drie is daarbij: “Zijn de Afghanen ook blij met de Nederlandse patrouilles?” Enerzijds zijn er mensen die zwaaien, anderzijds zijn er mensen die de Nederlanders uitschelden.
De Telegraaf probeert in zes weken tijd in Dagboek Kunduz antwoord te geven op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.
De videoproductie kwam tot stand met medewerking van de ministeries van Defensie, Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie.
Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe aflevering van Dagboek Kunduz.