woensdag 27 juni 2012

Dagboek Kunduz aflevering 7, missie op stoom en op de smokkelroute

In aflevering 7 van Dagboek Kunduz werd maandag aandacht besteed aan de weg van Kabul naar Kunduz. Dit is voor smokkelaars een geliefde smokkelroute.

Politietrainer Ahmad bekijkt daarom op de checkpoints in het gebied of Afghaanse politieagenten op de juiste manier fouilleren, omdat het van belang is deze locaties goed te beveiligen.

Ahmad verlaat daarom met collega’s de basis Camp Windmill, om te kijken of de agenten zich in de “harde realiteit staande weten te houden”.

Dit is niet zonder gevaar. Hij zegt: “Je staat dan schouder aan schouder met Afghaanse agenten, en als er wat gebeurt…. Dan ga je.”

Hij komt tot de conclusie dat de lessen van de Nederlanders vruchten afwerpen, maar dat er nog punten verbeterd moeten worden.

Het gaat er nogal chaotisch aan toe op het checkpoint, auto’s weten bijvoorbeeld de agenten te passeren, en daar schuilt een gevaar in.

Kolonel De Jong naar omringende districten
Omdat de politietrainingsmissie nu volledig op stoom ligt, gaat in deze aflevering, getiteld “Missie op stoom”, de commandant van de missie in Kunduz naar omringende districten.

Kolonel Jarst de Jong wil in Aliabad en Khanabad praten over de uitbreiding van de missie naar deze districten.

De diplomaten Simon en Maarten vergezellen De Jong naar Khanabad.

De aflevering laat ook zien hoe de manier van vergaderen is in Afghanistan.

Onderweg naar het district Aliabad ligt er mogelijk een bermbom verstopt. Dit wordt onderzocht en het blijkt loos alarm.

Dagblad De Telegraaf geeft in Dagboek Kunduz zes weken lang antwoord op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.

Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe aflevering.