woensdag 27 juni 2012

EOD vernietigt groot aantal explosieven in Kunduz

De Nederlandse explosievenruimers die deelnemen aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz hebben de afgelopen week een grote hoeveelheid munitie onschadelijk gemaakt.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldde dinsdag dat de Nederlandse explosievenruimers van de Police Training Group (PTG) in Kunduz een groot aantal granaten en enkele raketten vernietigden.

Een veiligheidsfunctionaris in het district Khanabad droeg deze en een aantal ge├»mproviseerde explosieven (IED’s) over tijdens een bezoek van de Nederlandse trainers.

De politietrainers hebben enkele onderdelen van de bommen meegenomen voor verder onderzoek door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD).

Een Nederlandse EOD-eenheid assisteerde ook bij het onderzoeken van overblijfselen van een IED die voortijdig was ontploft.

Na 32 jaar oorlog en burgeroorlog ligt er in Afghanistan her en der veel onontplofte munitie die een groot gevaar vormt voor onder meer kinderen die ermee kunnen gaan spelen.

Opstandelingengroepen blijven ook steeds weer nieuwe bermbommen plaatsen om daarmee buitenlandse en Afghaanse veiligheidsdiensten aan te vallen.