vrijdag 15 juni 2012

Eerste les aan Afghaanse agenten en oefening explosie bermbom in Dagboek Kunduz

Aflevering 4 van Dagboek Kunduz gaat over de eerste trainingen die de deelnemers aan de politiemissie in de Noord-Afghaanse provincie uitvoeren.

De militaire arts Beatrijs filmt een oefening waarbij gewonden zijn gevallen door de explosie van een bermbom. Niels geeft een les aan Afghaanse politieagenten.

Beatrijs (32) gaat naar de schietbaan buiten Kamp Kunduz waar een oefening wordt gehouden. Er is een bermbom ontploft en er zijn vijf gewonden gevallen die moeten worden verzorgd.

Ook Jochem en Oege presenteren zich in deze aflevering, die is getiteld “De eerste oefening”. Zij nemen deel aan de oefening met de explosie van de bermbom.

Oege is korporaal eerste klasse van de Landmacht. Hij helpt bij de ruiming van explosieven en is chauffeur van een Bushmaster, een gepantserd voertuig dat goede bescherming biedt tegen ge├»mproviseerde explosieven (improvised explosive devices/IED’s).

Jochem is marinier. Hij volgde een officiersopleiding en geeft in Kunduz leiding aan een aantal mensen.

Hij adviseert hoe manschappen buiten de poort van Kamp Kunduz levensgevaarlijke explosieven kunnen ontlopen en onschadelijk kunnen maken.

Niels maakt deel uit van een POMLT. Deze teams leiden Afghaanse politieagenten op en hij vertelt in deze aflevering hoe het lesgeven gaat aan de Afghaanse cursisten.

Zes weken lang geeft dagblad De Telegraaf antwoord op de vraag wie de mensen zijn die in Afghanistan de politie opleiden en de rechtsstaat proberen te versterken.

Hierbij filmen 9 deelnemers aan de politietrainingsmissie in Afghanistan hun werkzaamheden. Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe aflevering van Dagboek Kunduz.