Met de bouw van 13 kantoren in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz voor onder meer het ministerie van Justitie en het Openbaar Ministerie wordt de toegang tot het recht laagdrempeliger. De bevolking kan makkelijker advies inwinnen en het draagt ook bij aan de ontwikkeling van Afghanistan.
Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Voor de bouw van de panden, die worden gefinancierd door Duits-Nederlands samenwerking, gaf gouverneur Muhammad Anwar Jegdalek van de Noord-Afghaanse provincie woensdag het startsein.
Financiering en uitvoer
Het project wordt betaald door Duits-Nederlands samenwerking en uitgevoerd door onder meer de Duitse ontwikkelingsorganisatie Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) en Afghaanse partners.
Recht laagdrempeliger voor bevolking
Het doel van de nieuwe gebouwen is de toegang tot het recht laagdrempeliger te maken en een bijdrage te leveren aan de verbetering van het regionale rechtssysteem.
“Na oplevering van de gerechtskantoren kunnen rechters, aanklagers en justitieambtenaren beter hun werk doen en krijgen zij meer aanzien,” aldus het ministerie van Defensie.
Voor de bevolking betekent de komst van 6 zogeheten ‘huqooq offices’ dat het gemakkelijker wordt om bij een geschil juridisch advies in te winnen.
Bovendien spelen de gebouwen een belangrijke rol op het gebied van bemiddeling.
De kantoren bevinden zich niet alleen in Kunduz-Stad, de provinciehoofdstad van Kunduz, maar ook in andere districten in de provincie.
Fundament vooruitgang
Civiel vertegenwoordiger Simon van der Burg en kolonel der mariniers Jarst de Jong, de huidige commandant van de Nederlandse Politietrainingsgroep (PTG 3), waren bij de aftrap van het project aanwezig.
Simon van der Burg zegt dat het bij de komst van de gerechtskantoren niet alleen gaat om een laagdrempelige toegang tot het recht.
Hij zegt in de verklaring van het ministerie van Defensie: “Tegelijkertijd leggen we hiermee ook het fundament voor verdere ontwikkeling en economische vooruitgang in Afghanistan.”
Naast het trainen van de politie, het opbouwen van de rechtsstaat speelt ook de wederopbouw van Afghanistan een belangrijke rol.
Opbouw rechtsstaat
De bouw van de gerechtsgebouwen maakt deel uit van het Nederlandse rechtsstaatontwikkelingsprogramma.
De politietrainingsmissie in Kunduz richt zich niet alleen op de opleiding en training van civiele politieagenten in de provincie, maar ook op het versterken van de justitiële keten.
Daarbij richten beide initiatieven zich op het vergroten van het vertrouwen van burgers in het recht.
Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen 545 manschappen deel.
Naast politietrainers zijn er ook deskundigen van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Veiligheid en Justitie en Ontwikkelingssamenwerking aan de missie verbonden.