maandag 18 juni 2012

Gevaren van de politietrainingsmissie in aflevering 5 van Dagboek Kunduz

De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is niet zonder gevaar. Explosieven vormen in Kunduz een voortdurende dreiging voor de veiligheid en politietrainers kunnen betrokken raken bij aanslagen in Afghanistan.

Aflevering 5 van Dagboek Kunduz is getiteld “Missie niet zonder gevaar” en is gewijd aan risico's waar de politietrainers tijdens de missie mee om moeten gaan.

Politietrainer Jos was onlangs in de Afghaanse hoofdstad Kabul. In de buurt van zijn hotel werd een aanslag gepleegd. Explosievendeskundige Jochem, van de mariniers, spoort in Kunduz levensgevaarlijke explosieven op.

Tijdens patrouilles doen de Nederlanders er alles aan om springstoffen op te sporen en onschadelijk te maken.

Junior search advisor Jochem zegt dat werken met explosieven gelijk staat “met leven op het scherp van de snede”. Junior search advisor is de term voor “bommenadviseur”.

Jochem gaat in aflevering 5 de Afghaanse wegen af om bekend te raken met een risicovol gebied.

In de aflevering wordt ook een bezoek gebracht aan de Air Task Force (ATF) in Mazar-e-Sharif. Met F-16’s spoort deze eenheid onder meer bermbommen op.

Jochem neemt de kijker mee op een patrouille naar een buitenpost om de route op bermbommen te controleren.

Politietrainer Jos
In aflevering 5 komt ook politietrainer Jos (58) in beeld. Hij is docent aan de school van recherche. Hij heeft er nog helemaal geen zin in om met pensioen te gaan en de berg aan ervaring waarover hij beschikt wil hij juist overbrengen aan jonge knapen.

Jos is gespecialiseerd in drugs, forensisch onderzoek en illegale wapens. In Kunduz is hij de juiste man op de juiste plaats. Hij leert de Afghanen onder andere hoe ze op plaats delict voetafdrukken verzamelen of hoe ze goede getuigenverhoren afnemen.

Voor zijn werk was hij al eerder in Kabul, waar hij een paar weken geleden een bloedstollend moment meemaakte.

In de buurt van zijn slaapplek werd een aanslag gepleegd. Hij moest vijf uur in de bunker zitten, terwijl buiten het schieten doorging.

Jos gaat in deze aflevering van Dagboek Kunduz terug naar Kabul en bezoekt de plek van de aanslag. In de aflevering geeft hij de kijker ook een rondleiding in de bunker. Welke herinneringen zullen bovendrijven?

Dagblad De Telegraaf geeft in de indrukwekkende videoserie Dagboek Kunduz zes weken lang antwoord op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.

Negen deelnemers aan de missie hebben een camera meegekregen en filmen wat ze meemaken. Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe afleveringen.