zaterdag 23 juni 2012

Leijtens en de Kruif reiken Herinneringsmedaille Vredesoperaties uit aan deelnemers politiemissie Kunduz

Diplomaten van het ministerie van Buitenlandse Zaken en 380 militairen van al de vier krijgsmachtdelen hebben vrijdag in Zwolle de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties ontvangen.

Het ministerie van Defensie bericht dat de manschappen het eremetaal kregen vanwege hun deelname aan de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Commandant Koninklijke Marechaussee, luitenant-generaal Hans Leijtens, en zijn landmachtcollega en ranggenoot Mart de Kruif reikten de onderscheidingen uit in de IJsselhallen in Zwolle.

De diplomaten en militairen maakten deel uit van de tweede lichting (PTG 2) van de geïntegreerde politietrainingsmissie, in de periode oktober 2011 tot afgelopen mei.

In mei meldde Defensie dat de missie goed op stoom ligt en de Nederlanders het vertrouwen hebben weten te winnen van de Afghanen.

Er is een goed lesprogramma opgezet met een goede balans tussen theorie en praktijk. Er werd ook een video bij uitgegeven.

Vruchtbare samenwerking
Hans Leijtens sprak lovende woorden. Hij zei: “Ik heb met eigen ogen kunnen zien hoe vruchtbaar de samenwerking is geweest, onderling maar ook met de Afghanen. Jullie moesten je taak onder moeilijke omstandigheden uitvoeren, maar hierdoor zijn wel essentiële stappen gezet in het vergroten van het vertrouwen van de Afghaanse bevolking in hun rechtssysteem.”

Tijdens de ceremonie kreeg 44 Pantserinfanteriebataljon Regiment infanterie Johan Willem Friso tevens een nieuwe vlaggenband of cravate uitgereikt voor hun deelname aan de politietrainingsmissie in Kunduz.

Deze werd door luitenant-generaal Leijtens bevestigd aan de uitzendvlag van de eenheid.

De Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan is bedoeld om het Afghaanse civiele politieapparaat te versterken en het justitiële systeem verder te ontwikkelen.

De missie duurt tot 2014 en er nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen aan deel.

Donderdag kregen al 130 militairen, van voornamelijk de luchtmacht die ook waren uitgezonden, op de Vliegbasis Volkel van luitenant-generaal Sander Schnitger, de commandant van de Koninklijke Luchtmacht, de Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt.

Zie ook:
Sander Schnitger bij uitreiking Herinneringsmedailles Vredesoperaties: F-16 onmisbaar bij missie Kunduz
Video resultaten missie Kunduz tweede politietrainingsgroep (PTG-2)