Nederlandse militairen, politiefunctionarissen en diplomaten die deelnemen aan de politietrainingsmissie in Kunduz filmen in aflevering 2 van “Dagboek Kunduz” hun reis naar Afghanistan en hun aankomst daar.
Dagblad De Telegraaf geeft in de videoserie “Dagboek Kunduz” op deze manier zes weken lang antwoord op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.
Verpleegkundige Bo, en de politietrainers Ahmad en Niels worden in Kunduz gevolgd op weg naar het zwaarbeveiligde kamp van de NAVO bij de Noord-Afghaanse stad, waar de Nederlanders hun onderkomen Camp Windmill hebben ingericht.
Diplomate Caecilia (45) heeft eerst werk in de Afghaanse hoofdstad Kabul te verrichten en gaat daarna naar Kunduz. Zij houdt zich bezig met de ontwikkeling van de rechtsstaat in Afghanistan.
Ook in Kabul is het onrustig. Caecilia zegt dat de Taliban er nog steeds agressief zijn en dat “je je leven daar ook echt op moet inrichten”.
Buitenlanders zijn een geliefd doelwit van ontvoeringen en aanslagen. Ze hoopt dat haar reis naar Kabul veilig zal verlopen. Na haar bezoek aan Kabul reist ze ook naar Kunduz.
Politietrainer Ahmad snuift na zeventien jaar weer de geuren op van zijn geboorteland. Hij raakt hierdoor geëmotioneerd.
Als jongetje van 8, 9 jaar liep hij hier altijd rond. Hij zegt: “Het voelt alsof hier niks is veranderd. Alsof de tijd heeft stilgestaan.”
Ahmad kwam 17 jaar geleden naar Nederland als vluchteling en neemt nu als politietrainer van de Koninklijke Marechaussee deel aan de politiemissie in Afghanistan.
Op Kamp Kunduz is het dreigingsniveau verhoogd. Het gevaar van infiltranten van de Taliban is aanwezig.
Militair verpleegster Bo vertelt dat iedereen daarom altijd alert moet zijn en een wapen bij zich moet dragen.
Elke maandag en vrijdag volgen nieuwe afleveringen van Dagboek Kunduz. Aflevering 2 is getiteld “Welkom in Kunduz”.