woensdag 6 juni 2012

EOD missie Kunduz ruimt explosieven op

De mentorteams van de Nederlandse politietrainingsgroep in Kunduz hebben de afgelopen week tijdens hun werkzaamheden explosieven aangetroffen die door de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) veilig zijn gesteld.

Dat heeft het ministerie van Defensie dinsdag gemeld. De Police Operational Mentor and Liaisonteams (POMLTs) van de Police Training Group (PTG) werkten op de verschillende politiehoofdkwartieren en -posten in het district Khanabad en Kunduz-stad.

Behalve de Afghaanse politie begeleidden de POMLTs ook de Afghan Uniformed Police (highway police) in de stad.

Tijdens de begeleiding van die AUP highway Police werd een oude mortiergranaat gevonden.

De Nederlandse explosieven opruimingsdienst (EOD) heeft deze vervolgens ter plaatse vernietigd.

Op een politiepost in Khanabad werd munitie ingeleverd. De Nederlandse explosievenruimers hebben ook deze munitie vernietigd.

Op het politiehoofdkwartier in Kunduz leverden Afghanen diverse onderdelen van geïmproviseerde explosieven in. De EOD heeft ze veiliggesteld en meegenomen voor onderzoek.

Met geïmproviseerde explosieven, improvised explosive devices (IED), worden onder meer bermbommen aangeduid.

Na 32 jaar oorlog en burgeroorlog in Afghanistan ligt er her en der in het land veel onontplofte munitie, die regelmatig slachtoffers maakt.

Aan de politietrainingsmissie in Kunduz zijn ook leden van de EOD verbonden om explosieven onschadelijk te maken. Hierbij leiden ze ook de Afghaanse politie op.