Tachtig militairen behouden mogelijk hun baan, omdat de rechter de militaire inlichtingendienst MIVD heeft teruggefloten in de zaak van een intrekking van een 'verklaring van geen bezwaar' van een soldaat.
De Telegraaf meldde donderdag dat de rechter in Zwolle bij een zaak van een van de militairen heeft geoordeeld dat de MIVD zijn ‘verklaring van geen bezwaar’ onterecht heeft ingetrokken, omdat hij in het verleden met politie en justitie in aanraking is geweest.
De MIVD heeft nagelaten het functioneren van de militair en zijn gedrag na de veroordeling mee te wegen in het besluit.
De rechter is van mening dat dit tegen de regels indruist.
De intrekking van ‘de verklaring van geen bezwaar’ betekende dat de militair zou worden ontslagen.
Volgens zijn advocaat Michael Ruperti werkt deze uitspraak door voor de andere militairen die in dezelfde situatie zitten.
De advocaat, die een groot aantal van de militairen bijstaat, zegt dat het veelal gaat om militairen die zich na hun veroordeling “stuk voor stuk” meerdere malen hebben onderscheiden in Uruzgan.
Een aantal van deze soldaten is zelfs onderscheiden voor uitstekend functioneren onder zware operationele omstandigheden.
De Telegraaf meldt dat een woordvoerder van Defensie eerder als reden voor het ontslag gaf dat er met de Tweede Kamer was afgesproken om de teugels op het gebied van integriteit strakker aan te trekken.
De MIVD bekijkt regelmatig bestanden om te kijken of een medewerker met politie of justitie in aanraking is geweest en of een eventuele veroordeling voor strafbare feiten het functioneren van iemand in de weg kan staan.
In april meldden kranten dat de MIVD bij bijna 80 soldaten had vastgesteld dat ze de afgelopen jaren met politie of justitie in aanraking zijn geweest.
Er werd ook een militair terug naar Nederland gehaald die op missie in Kunduz was.
De zaak waarover de rechter in Zwolle donderdag uitspraak deed kan betekenen dat ook de andere soldaten waarvan de verklaring van geen bezwaar is ingetrokken hun baan behouden.
Zie ook:
Militair teruggehaald uit Kunduz om intrekking Verklaring Geen Bezwaar