zondag 1 juli 2012

Veteranendag in Den Haag ongekend druk bezocht

Kroonprins Willem-Alexander neemt het defilé af op Veteranendag (Foto: ministerie van Defensie)
Duizenden veteranen en actief dienende militairen namen zaterdag bezit van de binnenstad van Den Haag voor de achtste Nationale Veteranendag. Ook in andere Nederlandse gemeenten werd afgelopen week aandacht besteed aan de veteranen.

Met 85.000 bezoekers langs de route aan het defilé en op het Malieveld was de editie in Den Haag zaterdag ongekend druk. Onder de aanwezigen waren Kroonprins Willem-Alexander, premier Mark Rutte en minister van Defensie Hans Hillen.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie gemeld. Demissionair minister van Defensie Hans Hillen zei in zijn toespraak: “U bent het zichtbare bewijs dat vrede, vrijheid en voorspoed niet vanzelfsprekend is. Wereldwijd, maar ook dichtbij.”

Hillen sprak een klein gezelschap (oud-)militairen toe op het Binnenhof, waar zeventig militairen van de vier krijgsmachtdelen hun Herinneringsmedaille Vredesoperaties uitgereikt kregen.

Ook ontvingen twee veteranen het Draagsinsigne Gewonden voor het lichamelijk of geestelijk leed dat ze hebben overgehouden aan respectievelijk hun uitzending naar Nieuw-Guinea en naar Bosnië.

Blauwe handen
Kroonprins Willem-Alexander toonde zich tegenover de NOS verguld over het groeiend enthousiasme voor de veteranen in Nederland.

Hij zei: “De Nationale Veteranendag is in Den Haag, maar wordt ook in het hele land gevierd. En daarmee is het echt een Nationale Veteranendag.”

De Kroonprins nam zoals gebruikelijk het traditionele defilé af langs de Kneuterdijk. Hij klapte, samen met demissionair premier Mark Rutte, de handen blauw voor de 3.000 veteranen en 1.000 actief dienende militairen.

Ongeveer 100 detachementen sterk trokken ze in een lang lint door de Haagse binnenstad.

Helikopters en vliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht brachten samen met enkele oude toestellen een vliegend eerbetoon aan de oud-strijders.

Malieveld feestelijk hart
Het Malieveld was het feestelijke hart van Veteranendag in Den Haag. Het was een plek waar jong en oud, burgers en oud-militairen elkaar ontmoetten.

Hier konden de bezoekers zich ook vergapen aan modern en oud legermaterieel, de motoren van de Veteranenmotorrit of flink zweten op de klimtoren.

Paarden
De Gele Rijders, die zich voor de gelegenheid in ceremonieel tenue gestoken hadden, gaven met hun paarden een donderende demonstratie van de ‘echte’ rijdende artillerie.

Militaire muzikanten omlijstten optredens van artiesten als Belle Perez, Riem de Wolff en Esther Hart.

Andere gemeenten
Defensie meldt dat er afgelopen week talloze gemeenten waren die aandacht schonken aan hun inwonende veteranen.

Rotterdam
Voorafgaand aan de Nationale Veteranendag eerde Rotterdam afgelopen donderdag al zijn veteranen op de Van Ghentkazerne. Hier hield burgemeester Aboutaleb een toespraak.

Ongeveer 600 (oud-)militairen, die ooit deelnamen aan gewapende conflicten of uitzendingen, luisterden naar de lovende woorden van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Hij zei “De bereidheid om je leven te riskeren voor de vrede en vrijheid van ons, de samenleving. Uw missie betekende voor veel mensen op aarde nieuwe hoop en een nieuwe toekomst. Voor al uw inspanningen heb ik het grootste respect.”

De Rotterdamse Veteranendag telde dit keer de 5e editie. Doel van de bijeenkomst was namens alle Rotterdammers waardering en erkenning tot uitdrukking te brengen.

Naast veteranen van de Tweede Wereldoorlog en de militaire inzet in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea en Korea, zijn ook veteranen van latere missies onder welke in Libanon, op de Balkan, in Irak en Afghanistan meer dan welkom.
Willem-Alexander tijdens Veteranendag in 2010