donderdag 26 juli 2012

SP stelt Kamervragen over Afghaanse agenten die overlopen naar Taliban

Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) heeft woensdag Kamervragen gesteld aan de ministers Hans Hillen (Defensie) en Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) over Afghaanse politieagenten die zich aan hebben gesloten bij de Taliban.

Van Bommel stelt de Kamervragen naar aanleiding van een bericht op woensdag in De Volkskrant waarin wordt gemeld dat in de provincie Farah 14 beginnende Afghaanse politiemannen en hun commandant naar de Taliban zijn overgelopen.

De provincie Farah behoort tot het Regionaal Commando West van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

Italiƫ leidt deze regio, de Verenigde Staten leiden de provincie Farah.

De overgelopen commandant was met zijn eenheid verantwoordelijk voor een controlepost aan de grens met Iran.

De overlopers sloten zich aan bij de opstandelingenbeweging nadat ze eerst zeven collega’s, die niet mee wilden doen, hadden vergiftigd.

De agenten die werden vergiftigd zijn opgenomen in het ziekenhuis.

De politieagenten die overliepen bemanden een controlepost in de plaats Sharwan. Ze namen bij hun actie ook twee voertuigen, communicatieapparatuur en wapens mee naar de Taliban.

SP-Kamerlid Van Bommel wil nu van de ministers onder meer weten uit hoeveel agenten de eenheid bestond, wat voor wapens zij hadden en tot welk onderdeel van de politie zij behoorden.

Verder wil hij weten hoeveel agenten en recruten er dit jaar al zijn overgelopen, en hoe de ministers willen voorkomen dat door Nederland opgeleide politieagenten overlopen.

Op de site van de SP zegt hij: "Door corruptie, collaboratie, drugsgebruik en betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen heeft de politie al een zeer slechte naam in Afghanistan. Nu loopt ook nog eens een eenheid over naar de vijand die ze behoren te bestrijden. Er moet snel zicht komen op de omvang van dit probleem."


Vragen van het lid Van Bommel (SP) aan de ministers van Defensie en Buitenlandse Zaken

1. Kent u het bericht ‘Afghaanse politie-eenheid loopt over naar de Taliban’? (1)
2. Uit hoeveel agenten bestond deze eenheid en wat voor wapens hij zij bij het overlopen naar de Taliban meegenomen?
3. Behoorden de overlopers tot de Afghan Uniformed Police, de Border Police of een ander onderdeel van de Afghaanse politie?
4. Betrof het hier via een NAVO-trainingsmissie opgeleide agenten?
5. Welke verklaring geeft u voor het overlopen van deze agenten?
6. Hoeveel agenten en recruten zijn er dit jaar reeds overgelopen?
7. Hoe gaat u voorkomen dat door Nederland opgeleide politieagenten overlopen?

(1) De Volkskrant, 25-07-2012