dinsdag 3 juli 2012

Aflevering 9 Dagboek Kunduz en een betere toekomst voor Afghanistan

Nederlandse instructrices Gwen en Mildred met Afghaanse agentes (Foto: ministerie van Defensie)
In aflevering 9 van dagboek Kunduz geeft de militaire arts Beatrijs een rondleiding door de medische voorzieningen op Kamp Kunduz. Caecilia filmt het werk van Mildred en Gwen. Oege ontmoet een Afghaanse jongen die hem zijn lessen Engels laat zien.

Beatrijs leidt een zogenoemde “Role 1”. Dit is een soort huisartsenpost met apotheek waar basiszorg wordt gegeven aan Nederlandse militairen.

In militair jargon wordt een medische post ‘Role’ genoemd. Het getal achter de Role geeft aan wat voor zorg verleend wordt.

Op het kamp in Kunduz is ook een “Role 2” gevestigd. Duitsland leidt deze kliniek die wordt bijgestaan door een Nederlands chirurgisch team.

Op de Role 2 staan een röntgenapparaat, operatiekamer en er is een Intensive Care. Ook kan er laboratoriumonderzoek worden uitgevoerd. Grotere trauma’s en ongelukken worden naar deze plek gebracht.

Op de Role 2 worden ook gewonde buitenlandse soldaten behandeld en zo nu en dan gewonde Afghanen.

In de stad Mazar-e-Sharif is nog een Role 3. Daar is nog meer specialistische apparatuur aanwezig, zoals een CT-scan. Ook werken hier allerlei specialisten. Dit zijn niet alleen een chirurg en een anesthesist, maar bijvoorbeeld ook een oogarts en een neurochirurg.

Oege en de kleine Abdul
Politietrainer Oege is in deze aflevering buiten de poort van het kamp. Op straat komt de kleine Abdul naar hem toe, om hem trots zijn vorderingen te laten zien van de Engelse les die hij heeft.

Caecilia, Mildred en Gwen
Caecilia, die werkzaam is bij het ministerie van Buitenlandse Zaken, is ook een van de 9 deelnemers aan de politietrainingsmissie in Kunduz die met een camera haar bevindingen filmt.

In deze aflevering van Dagboek Kunduz, getiteld “Een betere toekomst”, filmt ze het werk van de politietrainsters Gwen en Mildred.

Na jarenlange onderdrukking door de Taliban zijn Afghaanse vrouwen eindelijk vrij om zelf het beroep te kiezen dat ze willen uitoefenen.

Mildred en Gwen leiden tientallen vrouwen op tot politieagentes. Het is voor deze dames even wennen om elkaar te moeten fouilleren ..., maar nadat Mildred en Gwen het goede voorbeeld hebben gegeven, gaan ze er helemaal voor!

Tijdens de training van agentes wordt veel aandacht besteed aan de vaardigheden die de ze nodig hebben bij controleposten, voertuigdoorzoekingen en fouilleren.

De vrouwen krijgen verder les in mensenrechten en leren hoe de politie de bevolking het beste kan dienen. De omgang met burgers en het winnen van het vertrouwen van burgers is een belangrijk aspect van trainingen aan de Afghaanse politie.

Dagboek Kunduz
Dagblad De Telegraaf geeft in de videoserie Dagboek Kunduz zes weken lang antwoord op de vraag wie de mensen zijn die een comfortabel leven in Nederland verruilen voor de zware omstandigheden in Afghanistan.

In de krant staat ook een profielschets van de 9 hoofdpersonen van de videoserie.

Elke maandag en vrijdag is er een nieuwe aflevering.

- - - Zie ook: Afghaanse agentes in Kunduz halen diploma