zaterdag 4 augustus 2012

Tom Middendorp en Hans Leijtens bezoeken politiemissie Afghanistan en antipiraterij missie Somalië

Generaal Tom Middendorp tijdens een voetpatrouille in Khanabad (Foto ministerie van Defensie)
Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp heeft afgelopen week een bezoek gebracht aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan. Hij werd vergezeld door luitenant-generaal Hans Leijtens, de commandant van de Koninklijke Marechaussee.

Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Het was het eerste bezoek van generaal Middendorp aan de uitgezonden eenheden in Afghanistan.

Omdat de marechaussee is ingezet voor de politietrainingsmissie in de provincie Kunduz, vergezelde commandant van de Koninklijke Marechaussee luitenant-generaal Hans Leijtens, Middendorp tijdens de reis.

Na zijn bezoek aan Afghanistan vloog de legercommandnat door naar Oost-Afrika, om in Djibouti aan boord te gaan van Hr. Ms. Evertsen en Hr. Ms. Rotterdam, die daar een missie uitvoeren tegen piraten.

Defensie meldt dat Middendorp overal zijn waardering uitte voor het goede en bijzondere werk van de Nederlanders ver van huis.

Hij zei: “We zitten in een hele moeilijke periode met veel onzekerheid. Ik begrijp en deel uw zorgen. Daar moeten wij samen doorheen.”

Op deze wijze bracht hij de bezuinigingen en reorganisatie bij Defensie onder de aandacht.

F-16’s Mazar-e-Sharif
Middendorp bezocht detachement van de Koninklijke Luchtmacht met 4 F-16’s in Mazar-e-Sharif. De jachtvliegtuigen staan daar paraat voor de politietrainingsmissie en verzamelen inlichtingen met het fotoverkenningsysteem RecceLite

De F-16’s verlenen ook luchtsteun aan troepen van de International Security Assistance Force (ISAF) in heel Afghanistan die wordt geleid door de NAVO.

In Mazar-e-Sharif is ook het National Support Element (NSE) gevestigd, dat zorgt voor de logistiek, en het Contingents Commando.

Voetpatrouille Kunduz
Tom Middendorp kreeg tijdens een voetpatrouille in het district Khanabad in de provincie Kunduz een duidelijk beeld van de Police Operational Mentor and Liasion Teams (POMLTs).

Hij zei: “Het is goed om met eigen ogen te zien hoe gedreven mijn mensen en de Afghaanse agenten het werk doen. Dat geeft ook vertrouwen in de transitie naar 2014 wanneer de Afghaanse overheid zelf de verantwoordelijkheid neemt.”

Khanabad is een van de 7 districten van de provincie Kunduz. Eerder dit jaar werd de politietrainingsmissie naar dit district uitgebreid.

In de Noord-Afghaanse provincie Kunduz zijn ongeveer 350 van de 545 Nederlandse manschappen gestationeerd die per rotatie aan de politietrainingsmissie deelnemen.

Kabul
Generaal Middendorp bracht ook nog een bezoek aan de Afghaanse hoofdstad Kabul.

Hier was hij te gast op het ministerie van binnenlandse zaken en de Nederlandse ambassade.

Het was het eerste bezoek van Middendorp aan de uitgezonden eenheden in Afghanistan. De generaal volgde eind juni zijn ranggenoot Peter van Uhm op als Commandant der Strijdkrachten (CDS).

Na zijn bezoek aan Afghanistan vloog Tom Middendorp door naar Djibout, een land in het oosten van Afrika.

Antipiraterij missie Somalië
Het amfibisch transportschip Hr. Ms. Rotterdam lost zaterdag de Hr. Ms. Evertsen af als NAVO-vlaggenschip voor de antipiraterij-missie Ocean Shield.

Middendorp zei: “Mede dankzij uw inspanning worden er minder schepen gekaapt en minder onschuldige mensen gegijzeld. Piraterij bedreigt onze welvaart. Die is afhankelijk van vrije handel en onbedreigd transport over zee. Met de inspanningen tegen piraterij boeken we echter concrete resultaten. Daar mag u trots op zijn.”