vrijdag 24 augustus 2012

Politietrainers PTG 4 op oefening in Marnewaard voor uitzending Kunduz

Het personeel van de Politietrainingsgroep 4, (Police Training Group 4/PTG-4), traint de komende week op het Groningse oefenterrein de Marnewaard. De manschappen gaan in oktober in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz aan de slag.

Dat heeft een wordvoerder van het ministerie van Defensie woensdag gemeld. De militairen van de PTG 4 voeren de komende week ook patrouilles uit in Winsum, Baflo en Bedum.

PTG 4 staat onder leiding van kolonel Roland de Jong.

De eenheid bestaat uit militairen van de Luchtmobiele Brigade uit Assen, leden van de Koninklijke Marechaussee en functionarissen van Buitenlandse Zaken.

Het personeel van de PTG 4 doorloopt op de Marnewaard scenario’s die de situatie in het missiegebied nabootsen.

Bushmaster
De deelnemers aan de oefening zullen gebruikmaken van pantserwagens van het type Bushmasters. Deze voertuigen beschermen hen ook in het missiegebied bij de verplaatsing tussen de verschillende politieposten en het kamp.

Luchtmobiele Brigade
De soldaten van de Luchtmobiele Brigade trainden afgelopen week in het oefendorp Oostdorp het optreden in verstedelijkt gebied.

Koninklijke Marechaussees
De marechaussees, die samen met de infanteristen de Police Operational Mentor and Liaison Team-compagnie vormen (POMLT), trainden hun instructievaardigheden en het werken met een tolk.

De POMLTs trainen en begeleiden Afghaanse politieagenten buiten de poort.

Ministerie Buitenlandse Zaken
De functionarissen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken spelen de rol die ze in het missiegebied vervullen.

Training staf
De staf van PTG 4 bereidt zich sinds mei voor op de aanstaande uitzending en doorloopt op dit ogenblik een training van 2 weken waarin ze de besluitvorming doorlopen.

Daarvoor gebruiken ze up-to-date informatie uit het missiegebied.

Kolonel Roland de Jong: zegt: “De training dwingt de staf zich te verdiepen in de situatie in Kunduz en maakt iedereen bewust van de complexiteit van de situatie. Tijdens de training komt het belang van de samenwerking met de functionarissen van het Ministerie van Buitenlandse uitgebreid naar voren.”

Sinds 29 april is de Politietrainingsgroep 3 (PTG3) in Kunduz aan het werk. Deze rotatie staat onder commando van kolonel Jarst de Jong, die het bevel overnam van kolonel Nico van der Zee.

Per rotatie nemen ongeveer 545 manschappen deel aan de politietrainingsmissie in Afghanistan. Hiervan zijn er ongeveer 350 gestationeerd in de provincie Kunduz.

Zie ook:
Kolonel Van der Zee draagt commando missie Kunduz over aan ranggenoot De Jong