maandag 20 augustus 2012

Politiemissie Kunduz wordt uitgebreid naar Imam Sahib

De Nederlandse politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz wordt volgende maand uitgebreid naar het district Imam Sahib. Het gaat om de tien weken durende praktijkopleiding.

Dat meldt dagblad Het Parool. Het is het vierde van de zeven districten in de provincie waar de opleiding wordt begonnen, Nederlanders zijn al werkzaam in de districten Kunduz, Khan Abad en Aliabad.

In maart werd de missie uitgebreid naar het district Khanabad. In juni gingen Nederlandse politietrainers ook aan de slag met Afghaanse pupillen in het district Aliabad.

Imam Sahib ligt ten noorden van de provinciehoofdstad Kunduz en grenst aan het buurland Tadzjikistan. Er zal alleen worden getraind in gebieden waar de veiligheidssituatie dat toelaat.

Politie Kunduz komt op sterkte
De Nederlandse Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, heeft gezegd dat de tien weken durende praktijkopleiding naar wens verloopt en dat de politie in de provincie Kunduz op sterkte komt.

Hierdoor neemt de behoefte aan de basisopleiding die 8 weken duurt af. Daarom kunnen volgend jaar misschien een aantal van de tien Nederlandse instructeurs worden teruggetrokken.

Middendorp, die begin deze maand een bezoek bracht aan Kunduz, zegt dat de missie, die vorig jaar begon, “op stoom is”.

Hij zei toen: “Het is goed om met eigen ogen te zien hoe gedreven mijn mensen en de Afghaanse agenten het werk doen. Dat geeft ook vertrouwen in de transitie naar 2014, wanneer de Afghaanse overheid zelf de verantwoordelijkheid neemt.”

Meer kwaliteit door vervolgopleiding
Van Middendorp wil een omslag maken naar meer kwaliteit en meent dat opleiden alleen maar een beperkt effect heeft. Het meeste wordt volgens hem bereikt met hulp in de dagelijkse praktijk, zoals tijdens de 10 weekse vervolgopleiding gebeurt.

De generaal gaat ervan uit dat eind 2014 alle agenten in Kunduz een opleiding hebben gevolgd.

Over het verloop binnen de politie in Kunduz zegt Van Middendorp dat die veel lager ligt dan de 10 procent waarop werd gerekend.

Hij acht de kans verder klein dat er wordt opgeleid voor de Taliban, waar enige tijd terug voor werd gewaarschuwd, hoewel hij in de krant zegt “geen 100 procent garantie te kunnen bieden”.

Geen "green-on-blue"-incidenten
Er zijn tot nu toe nog geen incidenten geweest waarbij een door Nederland opgeleide agent zich heeft aangesloten bij de Taliban of heeft geschoten op collega’s.

Het afgelopen jaar is het aantal “green on blue”-incidenten in Afghanistan, waarbij leden van de Afghaanse veiligheidsdiensten het vuur openden op hun buitenlandse collega’s, sterk toegenomen.

Dit jaar zijn hierbij al 40 militairen van de International Security Assistance Force (ISAF), die wordt geleid door de NAVO, om het leven gekomen. In heel 2011 waren dit er 36.

Aan de Nederlanden politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per rotatie 545 militairen, politiefunctionarissen en diplomaten deel, die agenten opleiden en het rechtssysteem proberen te verbeteren. De missie eindigt in 2014.

Het is dan niet ondenkbaar dat Afghaanse agenten die door Nederland zijn opgeleid ontslag krijgen, want er zal dan minder geld beschikbaar zijn voor de Afghaanse veiligheidsdiensten.

Zie ook:
Tom Middendorp en Hans Leijtens bezoeken politiemissie Afghanistan en antipiraterij missie Somaliƫ
Politietrainingsmissie Kunduz uitgebreid naar district Aliabad
Eerste agenten uit Khan Abad op cursus in Kunduz, POMLTs ook naar Khan Abad