vrijdag 26 april 2013

Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering

Lesmateriaal politietrainingsmissie Kunduz: foto ministerie Defensie
Cursusmateriaal dat Nederlandse trainers hebben gemaakt om Afghaanse agenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz op te leiden krijgt veel internationale erkenning.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meldt donderdag dat door Nederlandse trainers ontworpen instructiekaarten door de regering in Kabul formeel zijn geaccrediteerd als lesmateriaal voor politieopleidingen in heel Afghanistan.

“Ook de Amerikaanse en Noorse coalitiepartners in Kunduz en Mazar-e-Sharif hebben het lesmateriaal in gebruik genomen voor hun eigen programma,” aldus Defensie.

Ondertussen ontvingen donderdag 130 nieuwe agenten aan het einde van hun 8-weekse basisopleiding dus niet alleen een diploma, maar ook de set instructiekaarten.

De plaatsvervangend commandant van de politie in Kunduz, kolonel Talwar, en de huidige commandant van de Nederlandse politietrainingsmissie, kolonel Roland de Jong, reikten de certificaten uit.

Handzaam
De instructiekaarten die Nederlandse trainers hebben ontworpen vormen een handzaam naslagwerk met onderwerpen als eerste hulp, mensenrechten en voertuigdoorzoeking.

Defensie meldt verder dat Nederlandse marechaussees en mentoren, voordat de missie in Afghanistan wordt beƫindigd, nog tot 1 juli Afghaanse agenten trainen.

Waardering
Internationaal is er veel waardering en lof geuit voor de Nederlandse inspanningen in Afghanistan.

Aan de politietrainingsmissie nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen deel. Het doel van de missie is Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken.

Afghaanse agent ontvangt certificaat: foto ministerie van Defensie

Zie ook:
Eerste gezamenlijke oefening in Kunduz van Afghaanse agenten en agentes
Eerste groep laatste lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken
8 militairen onderscheiden voor moedig optreden missie Uruzgan
Geoffrey van Leeuwen en Najibullah Omar Khel openen in Kunduz tribune bij voetbalveld
8 Afghaanse agenten Kunduz halen diploma politietrainer
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli