woensdag 1 mei 2013

Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start

Kolonel Marc Brinkman neemt commando over van kolonel Roland de Jong. Foto: Ministerie van Defensie
Kolonel der mariniers Marc Brinkman en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude voeren vanaf maandag 1 mei het commando over de politietrainingsgroep (PTG-5) in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag meldt in een verklaring dat zij het vijfde en laatste managementteam van de missie vormen. De politietrainingmissie in Kunduz eindigt op 1 juli aanstaande.

Kolonel Marc Brinkman zei woensdagochtend tijdens de commando-overdacht: “Kunduz kan rekenen op onze inzet. Ik hoop dat onze samenwerking met de Afghaanse en internationale partners net zo succesvol is als bij onze voorgangers.”

PTG-4
Brinkman en Van der Woude nemen de taak over van kolonel Roland de Jong en Geoffrey van Leeuwen, die leiding gaven aan de Politietrainingsgroep 4 (PTG-4).

Zij verzorgden de opzet van de Afghan Training and Mentoring Teams waarbij Afghaanse trainers worden opgeleid om zelf nieuwe agenten te trainen.

De Jong en Van Leeuwen namen op 30 oktober 2012 het commando over de missie in Kunduz op zich. Zij namen het stokje over van kolonel der mariniers Jarst de Jong en Civiel Vertegenwoordiger Simon van der Burg.

Rechtsstaat
Defensie meldt verder in de verklaring dat de Nederlandse geïntegreerde politietrainingsmissie sinds zomer 2011 een stevige basis heeft gelegd voor de gehele justitiële keten in Kunduz.

“Door middel van zogenoemde Rule of Law-projecten en politietrainingen zijn zowel politie als rechtsstaat beter ontwikkeld. Hierbij heeft steeds de relatie tussen burger en overheid centraal gestaan: burgers moeten kunnen vertrouwen op de justitiële keten.”

De overgang naar een volledig Afghaanse verantwoordelijkheid in de provincie Kunduz is sneller verlopen dan werd verwacht.

Duitsland besloot daarom zijn missie in Kunduz dit jaar af te bouwen.

Met het voorgenomen vertrek van de Duitsers, die voor de bescherming van de Nederlandse manschappen in Kunduz zorgen, heeft ook Nederland besloten om de trainingsmissie deze zomer te beëindigen en aan de terugtrekking te beginnen.

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen deel. Het doel van de inzet is Afghaanse agenten opleiden en de rechtsstaat versterken.

Zie ook:
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Eerste gezamenlijke oefening in Kunduz van Afghaanse agenten en agentes
Eerste groep laatste lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken
8 militairen onderscheiden voor moedig optreden missie Uruzgan
8 Afghaanse agenten Kunduz halen diploma politietrainer
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli
Kolonel Roland de Jong en Geoffrey van Leeuwen nemen commando Kunduz over