dinsdag 21 mei 2013

Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug

De honderd militairen van de Luchtmobiele Brigade in Assen zijn weer teruggekeerd van hun missie in Afghanistan. Ze waren het afgelopen half jaar in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gelegerd.

Dat meldt RTV Drenthe. De soldaten waren betrokken bij de opleiding van politieagenten in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

De regionale omroep bericht dat in het afgelopen half jaar ongeveer 200 nieuwe agenten opgeleid zijn die toe moeten zien op de veiligheid van de bevolking van Afghanistan.

De soldaten van de Luchtmobiele Brigade namen deel aan de vierde rotatie van de Nederlandse Politietrainingsgroep (PTG-4) in Kunduz.

Kapitein Mark Bakker uit Bovensmilde zegt tegen RTV Drenthe dat de missie is geslaagd.

“Deze missie was anders dan alle andere die ik tot nu toe gedaan heb. We hebben agenten opgeleid en een bijdrage geleverd aan hun veiligheid en die van de trainers,” aldus kapitein Bakker.

Hij zegt ook: “Het niveau van de politieagenten gaat nu richting dat van de buurlanden.”

Volgens Mark Bakker is het mogelijk om langer in Kunduz te blijven, maar is dit niet noodzakelijk.

Hij zegt: “Met onze aanwezigheid heeft de politie in Afghanistan een boost gehad. Maar het is nu aan de Afghanen zelf om de bal op te pakken.”

De politietrainingsmissie in Kunduz eindigt op 1 juli dit jaar.

Al eerder deze maand keerden soldaten van de Luchtmobiele Brigade van de vierde Politietrainingsgroep die het afgelopen half jaar in Kunduz hebben gediend in Nederland terug.

Omroep RTV Drenthe meldt ook dat de missie omstreden is, “omdat het meer wordt gezien als een politieke missie in plaats van een militaire missie”.

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen deel, waarvan er ongeveer 300 zijn gestationeerd in Kunduz.

Het doel van de missie is het opleiden van Afghaanse agenten en het versterken van de rechtstaat in Afghanistan.Zie ook:
Militairen Luchtmobiele Brigade uit Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Eerste gezamenlijke oefening in Kunduz van Afghaanse agenten en agentes
Eerste groep laatste lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli