vrijdag 19 april 2013

8 militairen onderscheiden voor moedig optreden tijdens missie Uruzgan

Acht soldaten hebben woensdag een onderscheiding gekregen voor “moedig, kordaat en beleidvol optreden” tijdens de Nederlandse missie in de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan in 2007 en 2009.

De gedecoreerden waren betrokken bij acties tijdens vijandelijk vuur of na bomaanslagen. Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert reikte de onderscheidingen uit in de Koninklijke Militaire Academie in Breda.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht in een verklaring dat zes soldaten die onder vuur lagen in Deh Rawod het Bronzen Kruis kregen. Dit is de op twee na hoogste Nederlandse dapperheidsonderscheiding. Twee collega’s kregen Kruizen van Verdienste.

De Kruizen van Verdienste zijn voor twee militairen voor hun optreden na twee afzonderlijke bomaanslagen.

Bij de gevechten in de omgeving van Deh Rawod sneuvelde in 2009 commando Kevin van de Rijdt. Deh Rawod is een district in de Noord-Afghaanse provincie Uruzgan waar Nederland een permanente basis had.

De Bronzen Kruizen zijn voor de leden van een gecombineerde eenheid van commando’s en mariniers.

Zij zochten op 6 september 2009 tijdens een verkenning te voet naar vijandelijke strijders in de provincie Uruzgan. Even later werden zij plotseling aangevallen met mitrailleurvuur, mortieren, raketwerpers en kleinkaliberwapens.

De Nederlanders trokken zich terug naar een quala, een ommuurde woning, maar voordat Kevin van de Rijdt die bereikte, werd hij getroffen.

Vervolgens besloten 6 collega’s hem met gevaar voor eigen leven te halen. Zij vonden Van de Rijdt, gaven hem eerste medische zorg en droegen hem met grote moeite naar het huis. Eenmaal in de helikopter voor gewondenvervoer bleek hij overleden.

Kogelregen
Minister Jeanine Hennis-Plasschaert zei over de toekenning van de Bronzen Kruizen: “Het oorlogsgeweld is oorverdovend. Dan blijkt ook dat Kevin van de Rijdt er niet bij is. U twijfelt geen seconde en duikt met zijn zessen de kogelregen weer in.”

“Als eenheid hebt u Kevin teruggebracht. U hebt hem niet in de steek gelaten. U hebt gehandeld in het belang van de missie, in het belang van Nederland en in het belang van Kevin en diens nabestaanden. Ik ben trots op u. Ik hoop dat ook u zich trots kunt voelen, ondanks het verdriet om het verlies,” aldus Hennis-Plasschaert.

Je laat elkaar niet achter
Sergeant Rinie van het Korps Mariniers is een van de zes soldaten die terugging. Hij zegt in de verklaring van het ministerie van Defensie dat je collega’s niet in de steek laat.

“Heldhaftigheid en stommiteit liggen dicht bij elkaar. Onder deze omstandigheden hadden er naast Kevin ook 6 man extra kunnen liggen. Toch ben ik terugkijkend vooral trots. Dit bewijst: je bent brothers in arms, je laat elkaar niet achter.”

Kruizen van Verdienste
De twee Kruizen van Verdienste waren voor het optreden van korporaal der 1e klasse buiten dienst Jaap en sergeant der mariniers Ammie, na twee afzonderlijke bomaanslagen.

Op 19 januari 2007 bracht een zelfmoordenaar zijn bomauto tot ontploffing bij de patrouille van korporaal Jaap. Hierbij raakten twee soldaten lichtgewond en vijf zwaar.

Op eigen initiatief en bewust van de risico’s, bood de korporaal meerdere keren in open terrein hulp. Hij stuurde geneeskundig personeel aan en zorgde dat de gewonden klaar waren voor evacuatie.

Ter plekke chaos
Het tweede Kruis van Verdienste was voor sergeant Ammie van het Korps Mariniers. Op 21 december 2009 schoot hij met zijn eenheid Afghaanse politieagenten te hulp die getroffen waren door een bermbom.

Bij de aanslag vielen drie doden en een zwaargewonde.

“Ter plekke aangekomen is het een chaos,” herinnert Ammie zich. “Her en der liggen lichaamsdelen."

"Ik begin orde op zaken te stellen. We hebben laten zien dat Nederlandse mariniers voor niets terugdeinzen, daar ben ik trots op. Het is een erkenning voor het hele peloton,” aldus Ammie.

Uruzgan
Nederland leidde van augustus 2006 tot augustus 2010 voor de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO de Zuid-Afghaanse provincie Uruzgan. De Nederlandse missie heeft aan 25 militairen het leven gekost.

Video
De onderstaande video is uitgegeven door het ministerie van Defensie en gaat vooral in op de gevechten in de omgeving van Deh Rawod in 2009, waarbij commando Kevin van de Rijdt de dood vond.