dinsdag 9 april 2013

8 Afghaanse agenten in Kunduz halen diploma politietrainer

De eerste acht kandidaten voor de Afghaanse trainings- en mentoringteams hebben zondag in Kunduz hun diploma uitgereikt gekregen.

Dat meldt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De Afghaanse trainers kregen acht weken theorie en acht weken praktijk.

Generaal Tom Middendorp, de Commandant der Strijdkrachten (CDS), meldde maandagmiddag tijdens een periodieke bijeenkomst met de pers dat acht Afghanen hun opleiding hebben afgerond.

Middendorp zegt: "De beschikking over eigen trainers is een belangrijke mijlpaal in de verzelfstandiging van de Afghaanse politie.”

Het is de bedoeling dat de Afghaanse politietrainers het werk van hun Nederlandse collega’s overnemen als die zijn vertrokken.

In de Noord-Afghaanse provincie Kunduz verzorgen Nederlandse soldaten van de Police Training Group (PTG) training- en begeleidingsactiviteiten voor Afghaanse agenten.

Dit doen zij in vier van de zeven districten van de provincie.

De Nederlanders adviseren ook Afghaanse leidinggevenden over de inrichting van de werkzaamheden.

Onlangs besloot de Nederlandse regering om de trainingsmissie in Kunduz op 1 juli te beƫindigen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de missie tot in 2014 zou duren.

Generaal Middendorp meldde dat in juni de terugkeeroperatie uit Kunduz van start gaat en dat die in november moet zijn afgerond.

Video opleiding agenten
In de onderstaande video van het ministerie van defensie vertellen Nederlandse officieren in Kunduz over de opleiding van Afghaanse agenten.Zie ook:
Generaal De Kruif bezoekt politietrainingsmissie Afghanistan
Eerste gerechtskantoor in Kunduz geopend in Aliabad
Minister Ploumen laat vrouwen in Afghanistan niet in de steek
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli