vrijdag 15 februari 2013

Vroegtijdige beëindiging missie Kunduz “serieuze optie”

Een eerder vertrek van de Nederlandse politietrainingsmissie uit de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is een “serieuze optie” sinds Duitsland heeft besloten een deel van de troepen uit Afghanistan terug te trekken.

De Volkskrant bericht dat “ingewijden in Den Haag” dat vrijdag melden. Maar er zijn ook andere scenario’s waarover wordt gesproken. Naar verwachting wordt binnen enkele weken een besluit genomen.

Volgens de krant is de crux de bescherming van de Nederlanders.

Op dit moment is Duitsland daarvoor nog verantwoordelijk, maar de Duitse regering heeft besloten om eind 2013 Kamp Kunduz te sluiten.

Sinds het Duitse besluit “wordt gekeken naar de toekomst van de missie waarbij circa 540 Nederlanders betrokken zijn”, aldus de krant.

Een andere mogelijkheid is dat de politietrainers eind dit jaar terugkeren, maar dat de vier Nederlandse F-16's nog blijven tot in 2014.

Nederland heeft een detachement van vier F-16-gevechtsvliegtuigen met ongeveer 100 manschappen gestationeerd in Mazar-e-Sharif, de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Deze toestellen ondersteunen de politiemissie en kunnen ook bondgenoten in nood in heel Afghanistan te hulp komen.

De Volkskrant schrijft dat “een bron” meent dat de kans “vrij groot” is dat de Nederlandse politietrainers dit jaar klaar zijn in Kunduz.

Daarbij speelt ook mee dat de politiemissie goed verloopt en de Afghanen steeds meer alle verantwoordelijkheid voor de training van politieagenten overnemen.

Zo nemen de Afghanen deze zomer de verantwoordelijk voor het politietrainingscentrum in Kunduz over.

Volkskrant-verslaggevers Natalie Righton en Jan Hoedeman schrijven dat de Volkskrant een rondgang heeft gemaakt langs betrokken Kamerleden en ambtenaren.

Het voornemen om eerder uit Kunduz te vertrekken sluit aan bij de internationale tendens dat landen hun troepen terugtrekken uit Afghanistan.

De Nederlandse missie in Kunduz staat nu nog gepland tot midden 2014. De International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO eindigt eind 2014.

Zie ook:
Politiekamp Kunduz al in juli overgedragen aan Afghanen
Nieuwe fase opleiding Afghaanse agenten