zondag 10 februari 2013

Van Miltenburg en Middendorp bezoeken missie Afghanistan

Anouchka van Miltenburg en Tom Middendorp in Afghanistan: foto ministerie van Defensie
Anouchka van Miltenburg, de voorzitter van de Tweede Kamer, heeft samen met Commandant der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp een bezoek gebracht aan de Nederlandse politiemissie in Afghanistan.

Van Miltenburg en Middendorp bezochten Kabul, Kunduz en Mazar-e-Sharif, drie locaties waar Nederlandse deelnemers aan de politietrainingsmissie gelegerd zijn.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie meldt zondag dat mevrouw Van Miltenburg tijdens ontmoetingen met militairen en politietrainers de waardering overbracht van de Tweede Kamer voor de vrouwen en mannen die bij de missie actief zijn.

Verder benadrukte ze onder meer het belang van het geïntegreerde karakter van de Nederlandse missie in Afghanistan.

Tijdens haar bezoeken aan Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz vertelde Van Miltenburg “dat de Tweede Kamer zich zeer bewust is dat Nederlandse vrouwen en mannen in opdracht van de regering, maar met steun van de Tweede Kamer, hun werk in Afghanistan verrichten”.

Zij liet zich op de hoogte stellen van de manier van werken. Ze constateerde: “Het enthousiasme van de Nederlandse trainers en hun Afghaanse cursisten is goed zichtbaar.”

Kabul
Van Miltenburg sprak in de Afghaanse hoofdstad Kabul met Nederlandse soldaten die op het hoofdkwartier en op Kabul International Airport werken. Op de Nederlandse ambassade werd zij bijgepraat over de verschillende aspecten van de missie.

Mazar-e-Sharif
Na haar bezoek aan Kabul reisde Van Miltenburg naar de basis van de International Security Assistance Force (ISAF) in Mazar-e-Sharif, waar Nederlandse F-16’s zijn gestationeerd.

Defensie bericht dat medewerkers van de Air Task Force, waarvan Nederlandse F-16’s deel uitmaken, onder meer een rondleiding over het platform verzorgden.

De Kamervoorzitter sprak met hen over de manier waarop de F-16’s verkenningen en luchtsteun uitvoeren voor de Nederlandse politietrainers in Kunduz en aan coalitiepartners in heel Afghanistan.

Op Camp Marmal in Mazar-e-Sharif is een detachement van vier F-16-gevechtsvliegtuigen met ongeveer 100 personeelsleden gestationeerd.

Mazar-e-Sharif is de hoofdstad van de provincie Balkh, de westelijke buurprovincie van Kunduz.

Kunduz
Van Miltenburg ontmoette in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz de Nederlandse politietrainers.

Zij woonde een training bij op het Regional Training Center en bezocht het district Aliabad, waar ook Afghaanse agenten worden opgeleid.

De Kamervoorzitter sprak ook met de leiding van de Geïntegreerde Politietrainingsmissie.

Mazar-e-Sharif
Kamervoorzitter Van Miltenburg sloot haar bezoek aan Afghanistan ten slotte af in Mazar-e-Sharif met een bijeenkomst met al het Nederlandse personeel dat op deze basis werkt.

Tijdens die ontmoeting vertelde mevrouw Van Miltenburg over de indruk die het bezoek op haar maakte, aldus Defensie, en benadrukte ze het belang van het geïntegreerde karakter ervan.

Mede door het geïntegreerde karakter van de missie is er zicht op blijvende verbetering van de justitieketen.

Van Miltenburg zei: “We laten iets achter, niet alleen getrainde politiemensen maar ook een complete politie-opleiding, zodat de toekomst van de politiemacht in Kunduz is geborgd.”

Aan de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per rotatie ongeveer 545 manschappen deel.

Het doel van de missie is het opleiden van politieagenten en het versterken van de rechtsstaat in het al 33 jaar door oorlog en burgeroorlog geteisterde Afghanistan.

Afghaanse agenten tonen hun vaardigheden aan Tom Middendorp en Anouchka van Miltenburg: foto ministerie van Defensie