vrijdag 10 februari 2012

GroenLinks tegen uitbreiding missie Kunduz met trainen grenspolitie Afghanistan

De fractie in de Tweede Kamer van GroenLinks stemt niet in met het idee van de regering om ook de grenspolitie in het noorden van Afghanistan te trainen. Ook zal de partij niet instemmen met het opleiden van agenten die buiten Kunduz aan de slag gaan.

Dat blijkt volgens de NOS uit een reactie van de fractie op een motie die aanstaande zaterdag op een congres van de partij aan de orde komt.

In de loop van vrijdag liet GroenLinks weten ook geen steun te verlenen aan het oppleiden van agenten die buiten Kunduz gaan werken.

De steun van GroenLinks om het mandaat voor de politietrainingsmissie in Afghanistan uit te breiden is cruciaal voor de regering om er een meerderheid voor te halen in de Tweede Kamer.

De partij is wel van mening dat de missie kan worden uitgebreid met het trainen van lager kader van de politie. (Vorig jaar werd al besloten om ook onderofficieren op te gaan leiden).

Ook kan GroenLinks zich vinden in extra aandacht om rechters, officieren van justitie en advocaten op te leiden.

De politietrainingsmissie in Afghanistan ligt volgens de NOS al tijden erg gevoelig binnen Groenlinks.

De ChristenUnie (CU) gaf al eerder aan het opleiden van de grenspolitie "een brug te ver" te vinden. Ook steun van de CU is van vitaal belang voor een Kamermeerderheid.

Minister-president Mark Rutte zei eind vorig jaar dat hij mogelijkheden zag om de missie in Afghanistan uit te breiden. Hiervoor is in elk geval steun van VVD, CDA en SGP en ook D66 toonde zich positief. Hij wilde zich ervoor in gaan spannen.

De NAVO had Nederland hierom verzocht. De NAVO ziet ook het liefst dat landen die militairen sturen naar Afghanistan ze geen beperkingen opleggen.

Mening ChristenUnie
ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind toonde zich in november uiterst negatief over het idee om het bestaande mandaat voor de missie in Kunduz uit te breiden tot de grenspolitie. Volgens Voordewind valt dit volledig buiten het bestaande mandaat.

Mening GroenLinks
GroenLinks-Kamerlid Mariko Peters liet zich in november ook kritisch uit over de uitbreiding van de taken in Kunduz.

In een aantal uitbreidingen die de regering voorstelde, het opleiden van onderofficieren en politietrainers, kon ze zich vinden, in een aantal andere taken, opleiding van grenspolitie en rekruten uit andere provincies, niet.

GroenLinks-fractievoorzitter Jolande Sap liet vrijdag weten dat ze wel iets ziet in extra aandacht voor de opleiding van rechters, officieren van justitie en advocaten.

Aanstaande zaterdag houdt Groenlinks een congres in Utrecht. Daar wordt ook gestemd over steun aan de missie in Kunduz in het algemeen.

Eerdere uitbreiding taken
De Tweede Kamer stemde vorig jaar november in met een deel van de voorgestelde uitbreiding door de regering van de missie in Kunduz.

Nederland besloot ook Afghaanse onderofficieren en politietrainers op te gaan leiden, maar geen grenspolitie en rekruten uit andere provincies.

Minister van Defensie Hans Hillen heeft vrijdag in de Tweede Kamer gezegd dat hij hoopt om volgende week meer te kunnen zeggen over de mogelijke uitbreiding van de politiemissie in Kunduz.

Premier Mark Rutte is nog steeds van mening dat het optimaler inzetten van de manschappen in Kunduz een meerderheid in de Kamer kan halen.





Zie ook:
Kamer achter deel voorstellen uitbreiding taken missie Kunduz
Grote vraagtekens ChristenUnie bij uitbreiding mandaat missie Kunduz
GroenLinks kritisch over uitbreiding taken Kunduz
Kameroverleg over voortgangsrapportage missie Kunduz
Tweede Kamer tegen uitbreiding politiemissie buiten Kunduz
Kabinet wil politiemissie Kunduz uitbreiden
NAVO vraagt Nederland takenpakket missie Kunduz uit te breiden
7 Nederlandse trainers marechaussee van missie terug in Nederland
Defensie haalt politietrainers zonder werk terug uit Kunduz
Defensie belt politietrainers mogelijk af
Nederland wist al in april van gebrek aan werk voor politietrainers
Taken marechaussee missie Kunduz aangepast
Trainers marechaussee zonder werk door Nederlandse voorwaarden