donderdag 9 februari 2012

Debat uitbreiding missie Kunduz muurvast, besluit kan nog weken duren

Het kabinet onderzoekt al enkele maanden een aantal mogelijkheden om de politietrainers in Kunduz meer werk te geven maar er zijn nog steeds geen knopen doorgehakt. Er zit geen schot in de onderhandelingen over een uitbreiding van de politietrainingsmissie.

Dat heeft de Telegraaf donderdag bericht. Verslaggever Ruud Mikkers schrijft dat het bezoek dat fractieleiders van de politieke partijen vorige maand aan Kunduz brachten als cruciaal werd gezien “om de missie een doorstart te kunnen geven, maar sindsdien is het stil”.

De regering gaf vorig jaar aan het belangrijk te vinden wanneer meer politici de missie in Kunduz zouden bezoeken in de verwachting dat dit de discussie zou vergemakkelijken.

Het kabinet wil graag dat Nederlandse trainers ook de Afghaanse grenspolitie gaan trainen en agenten die in andere provincies worden ingezet.

Maar partijen als de ChristenUnie en GroenLinks vinden dit een brug te ver en hun steun aan de verruiming van het mandaat is noodzakelijk om er een Kamermeerderheid voor te krijgen.

Volgens Mikkers wordt nu “met angst en beven” een congres van GroenLinks van komende zaterdag afgewacht. Naar verwachting zal de pacifistische achterban van de partij de eerder uitgesproken steun voor de omstreden missie in twijfel trekken.

Mikkers zegt dat het kabinet wil afwachten welke manoeuvreerruimte fractievoorzitter Jolande Sap nog krijgt van haar partij. Een besluit over Kunduz kan nog weken op zich laten wachten.

Stemming binnen GroenLinks
Uit een peiling onder het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat twee derde (68 procent) van de GroenLinks-stemmers wil dat de partij geen steun meer geeft aan de politietrainingsmissie in Kunduz.

Aan het onderzoek (6 tot en met 9 februari) namen 2.250 GroenLinks-stemmers uit het EenVandaag Opiniepanel deel. Zij stemden bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen op GroenLinks.

Voor één op de drie stemmers is de steun van GroenLinks aan Kunduz een reden niet meer op de partij te stemmen.

Zie ook:
Fractievoorzitters bezoeken politiemissie Kunduz, ATF Mazar-e-Sharif en Kabul