maandag 27 februari 2012

Politietrainers Kunduz ook maandag binnen wegens onrustige situatie

Politietrainers op straat in Kunduz: (foto ministerie van Defensie)
Het ministerie van Defensie heeft besloten dat de Nederlandse politietrainers in Kunduz ook maandag op de basis Kamp Kunduz blijven. De reden voor het opschorten van de trainingsactiviteiten is de huidige onrust in Afghanistan.

Dat heeft kolonel Nico van der Zee, de commandant van de missie in Kunduz, maandag voor Radio 1 gezegd. Volgens Van der Zee lijkt het de laatste 48 uur rustiger te worden in Kunduz na de gewelddadige demonstratie van zaterdag waarbij slachtoffers zijn gevallen.

Zaterdag probeerde een woedende menigte betogers het gebouw van de Verenigde Naties in Kunduz te bestormen en werden winkels in brand gestoken. Hierbij werden 5 demonstranten gedood. Er vielen ruim 60 gewonden, waaronder 11 agenten.

Zondag vielen demonstranten een Amerikaanse basis aan in het district Imam Sahib, waarbij een granaat werd gegooid waardoor 7 Amerikaanse militairen gewond zijn geraakt.

Van der Zee wijst ook op het gevaar dat Afghaanse agenten hun wapen tegen buitenlandse soldaten kunnen keren, maar hij zegt niet bang te zijn voor de eigen cursisten.

Hij zegt dat er iets mis is gegaan bij ISAF, daarbij doelend op de Koranverbranding op de Amerikaanse basis in Bagram, en daar moeten de Nederlanders mee om weten te gaan. Daarom is het nu niet verstandig de straat op te gaan.

Kolonel Van der Zee wijst er ook op dat de Afghaanse politieagenten nodig zijn in de stad.

De Nederlanders van de politietrainingsmissie in Kunduz voeren door de onrust in Afghanistan sinds vrijdag geen opleidings- en trainingsactiviteiten uit.

De Nederlanders blijven op het Duitse Kamp Kunduz aan de rand van de stad. Dat gebeurde in overleg met de plaatselijke autoriteiten, zo meldde een woordvoerder van het ministerie van Defensie zondag.

Op last van de Duitse generaal Markus Kneip, de commandant van het Regional Commando Noord van de ISAF-missie in Afghanistan, gaan de andere eenheden eveneens niet naar buiten, aldus Defensie.

De veiligheid in Kunduz zelf is een verantwoordelijkheid van de Afghaanse veiligheidsorganisaties (Afghan National Security Forces/ANSF).

De Nederlanders zijn hierbij niet betrokken. Het doel van de missie in Kunduz is de Afghaanse politie op te leiden, te trainen en de justitiƫle keten te versterken.

Aan de politietrainingsmissie in Afghanistan nemen per rotatie 545 militairen en politiefunctionarissen deel, waarvan er ongeveer 300 zijn gestationeerd in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.

Tot het protocol van de missie hoort een dagelijkse veiligheidsanalyse aan de hand waarvan wordt bepaald of de politietrainers de basis verlaten.

Zie ook:
16 agenten gewond bij aanval demonstranten op politiehoofdkwartier Kunduz
7 Amerikaanse ISAF-soldaten gewond bij demonstratie in Kunduz, demonstrant gedood
ISAF en westerse landen trekken adviseurs terug bij overheidsinstellingen Kabul
Vijf doden bij demonstraties in Kunduz tegen koranverbranding, VN-compound in brand
Politiemissie Kunduz op lager pitje wegens demonstraties tegen Koranverbranding