vrijdag 11 november 2011

Wisseling personeel missie Kunduz nu ook vertraagd door ontbreken overvliegvergunningen

Sneeuwlandschap Kunduz (Foto: ministerie van Defensie)
De troepenrotatie voor de politiemissie in Kunduz heeft opnieuw vertraging opgelopen. Eerder al konden geplande vluchten naar het noorden van Afghanistan door slechte weersomstandigheden niet worden uitgevoerd. Nu ontbreekt het ook aan overvliegvergunningen.

Dat heeft het ministerie van Defensie vrijdag gemeld. De afgelopen dagen was het weer te slecht om te vliegen. Nu ontbreken de diplomatieke vergunningen om over bepaalde landen te vliegen.

Bij het verkrijgen van deze zogenoemde overvliegvergunningen zijn verschillende instanties en landen betrokken. De afgifte vindt vaak op het allerlaatste moment plaats. Dit kan tot vertragingen leiden.

Zandstormen, hevige sneeuwval en harde wind in het noorden van Afghanistan zorgden er deze week al voor dat de aflossing van personeel in Mazar-e-Sharif en Kunduz vertraging opliep.

Manschappen van de nieuwe ploeg arriveren nu later op de eindbestemming in Afghanistan. Hun collega’s die worden afgelost keren daarom later terug in Nederland.

De wisseling van personeel voor de politiemissie in Afghanistan verloopt in fases. Vorige week donderdag keerde de hoofdmacht van de eerste politietrainingsgroep (PTG-1) terug op Vliegbasis Eindhoven.