vrijdag 25 maart 2011

Huidige NAVO-training Afghaanse “local police” Kunduz duurt niet zes weken maar een maand

GroenLinks en het kabinet willen dat de opleiding van Afghaanse agenten wordt verlengd van zes weken naar acht weken. Maar de huidige opleiding die de NAVO-ISAF verzorgt voor de lokale politie in Kunduz duurt niet eens zes weken, maar slechts een maand.

Dat meldt een Afghaanse verslaggever die onlangs een bezoek bracht aan “lokale” politieagenten in de provincie Kunduz. De leden van deze politiemacht zijn hier een maand getraind door de International Security Assistance Force die onder leiding staat van de NAVO.

Een lid van een plaatselijke politie-eenheid vertelde dat hij “een training had gekregen van een maand in recht, mensenrechten, de Afghaanse grondwet, het gebruik van wapens, arrestatieprocedures, het doorzoeken van voertuigen en patrouilleren”.

Na deze opleiding komen agenten op afgelegen plaatsen terecht, waar het erg gevaarlijk is en waar ze ook een groot gebrek hebben aan voldoende materieel.

In Nederland woedt dus een discussie of de politietraining verlengd kan worden van zes naar acht weken, terwijl de lokale politie momenteel slechts vier weken wordt opgeleid.

De “Afghan Local Police” (ALP) opereert naast de “Afghan National Police” (ANP), maar wordt ook getraind door de NAVO. De ALP is gestationeerd in de gevaarlijkste gebieden van het land.

Generaal Bismillah Muhammadi, de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken, zei twee maanden geleden "dat alle illegale gewapende groepen in Kunduz waren ontbonden en dat er spoedig 1.200 lokale agenten aan de slag zouden gaan".

Deze moeten het dus doen met een opleiding van slechts een maand van de NAVO-ISAF.

Het programma om lokale politie (Afghan Local Police) te rekruteren is een poging om te proberen de veiligheid in afgelegen streken van Afghanistan te verbeteren.

Zie ook:
Wanhopig gebrek aan materieel bij Afghaanse lokale politie