vrijdag 28 januari 2011

Steun parlement politietrainingsmissie Kunduz in Noord-Afghanistan

De Tweede Kamer is afgelopen nacht akkoord gegaan om een geïntegreerde politietrainingsmissie naar de Afghaanse provincie Kunduz te sturen. Dat meldt het ministerie van Defensie.

CDA, VVD, GroenLinks, D66, ChristenUnie en SGP stemden in met het kabinetsbesluit een bijdrage te leveren aan opleiding en training van de civiele politie in het noorden van Afghanistan.

Civiel karakter
In een aanvullende uitwerking van haar artikel-100 brief onderstreepte de regering het volledig civiele karakter van de missie.

Trainingsduur
De regering maakte ook een kwaliteitsslag door de basistraining te verlengen naar 18 weken.

De praktijkbegeleiding door de zogenoemde Police Operational Mentor and Liaison Team’s (POMLT’s) duurt minimaal 5 maanden.

Dutch approach
Met de duur van de training stijgt de Nederlandse benadering volgens een woordvoerder van het ministerie van Defensie uit boven de tot nu toe gebruikelijke trainingsmissies van de NAVO.

De opleiding is langer, dus intensiever, en versterkt inhoudelijk de kennis en vaardigheden die gericht zijn op goed bestuur en mensenrechten. Door terugkomdagen en het volgen van de agenten wordt de opleiding ook duurzaam.

Luchtsteun
Vier F-16’s en het ondersteunend personeel doen hun werk vanuit Mazar-e-Sharif. Dit is de hoofdstad van de aangrenzende provincie Balkh. Hier is het hoofdkwartier van het Regionaal Commando Noord-Afghanistan gevestigd van de NAVO-ISAF-veiligheidsmacht.

Ter bescherming van het personeel sluit Nederland zich voor de huisvesting, met uitzondering van Kabul, aan bij een Duits project dat de onderkomens uitvoert in steen en beton.

De Nederlandse F-16’s zijn primair bedoeld om bermbommen op te sporen, maar zijn ook beschikbaar voor luchtsteun.

De Nederlandse contingentscommandant heeft mandaat de toestellen in te zetten als er landgenoten in nood zijn.

Net als de Nederlanders en de Afghanen die ze begeleiden kunnen rekenen op steun van de bondgenoten, zijn ook de Nederlandse gevechtsvliegtuigen beschikbaar indien de partners in acute nood verkeren, én de toestellen op dat moment in de lucht zijn.

De totale Nederlandse bijdrage bestaat uit 545 personen die in Kunduz en deels in de hoofdstad Kabul worden gelegerd. De luchtsteun die meegaat wordt in Mazar-e-Sharif gestationeerd.

Een Kamermeerderheid steunt het kabinetsplan voor een nieuwe missie in Afghanistan. Het kabinet kan rekenen op de steun van VVD, CDA, SGP, GroenLinks, ChristenUnie en D66. Gezamenlijk hebben deze partijen 79 zetels in de Tweede Kamer.