vrijdag 18 februari 2011

Nederlandse verkenningsmissie Kunduz gestart

- Update 21 februari 2011: Van de dertig Nederlandse verkenners die naar Kunduz werden uitgezonden zijn er inmiddels 23 weer teruggekeerd in Nederland. Dat heeft het ministerie van Defensie op 18 februari gemeld. Zeven militairen zijn in Afghanistan achtergebleven om de missie verder voor te bereiden. -

De eerste 30 Nederlandse functionarissen zijn in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz gearriveerd. Dat heeft het ministerie van Defensie op 11 februari gemeld.

Het team bestaat uit een aantal verkenners, die snel terug zullen keren, en zeven personen die achterblijven om de Nederlandse missie voor te bereiden.

Het verkenningsteam verzamelt informatie voor het verdere voorbereidingstraject in Nederland, om de afspraken die met de Tweede Kamer zijn gemaakt verder uit te werken.

In Kunduz worden afspraken gemaakt over ontwerp, realisatie en mogelijk medegebruik van infrastructuur, aldus het Ministerie van Defensie.

Ook de randvoorwaarden voor de logistieke ondersteuning, die eerder met lead nation Duitsland zijn besproken, worden verder ingevuld en vastgelegd.

Duitsland leidt het Provinciaal Reconstructie Team (PRT) van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO in Kunduz.

De verkenners die vorige week naar Kunduz vertrokken zijn inmiddels weer terug in Nederland. Zeven Nederlanders zijn achtergebleven om de politietrainingsmissie daar verder voor te bereiden.

Update 2:
De zeven personen van het Planning en Liaison Team bleven in Kunduz achter om noodzakelijke contacten te onderhouden en details uit te werken.

“Het verkenningsteam heeft vooral gekeken naar de logistieke en infrastructurele mogelijkheden in de steden Kunduz en Mazar-e-Sharif,” zo meldde een woordvoerder van Defensie op 22 februari.

Daarnaast is nader onderzoek verricht naar mogelijke werkwijzen voor de Police Operational Liaison en Mentoring Teams.