zaterdag 1 juni 2013

Mark Rutte bezoekt politietrainingsmissie Kunduz

Premier Mark Rutte heeft zaterdag een verrassingsbezoek gebracht aan de politietrainingsmissie in Afghanistan. Hij heeft daar verbetering geconstateerd en is gematigd optimistisch.

Rutte werd tijdens zijn reis begeleid door plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten luitenant-generaal Hans Wehren en ambassadeur Han Peters.

Naast Kunduz bezochten zij ook Mazar-e-Sharif om onder andere te spreken met het personeel van de Air Task Force (ATF), die met 4 F-16's ondersteuning leveren aan de politietrainingsmissie en bondgenoten.

Zij namen ook een kijkje bij de zogeheten "innamestraat", de plek in Mazar-e-Sharif waar al het materieel wordt verzameld voor transport naar Nederland.

Verbetering
De NOS meldt dat Mark Rutte tijdens zijn bezoek zei: “Anderhalf jaar geleden was ik hier ook, en de situatie is sinds die tijd echt verbeterd.”

De politiemissie van Nederland wordt op 1 juli beƫindigd. Nederland heeft dan ruim 800 Afghaanse agenten opgeleid. Momenteel worden vooral Afghanen opgeleid om andere Afghanen te trainen.

De premier bezocht ook Aliabad, een district in de provincie Kunduz waarnaar de missie in de loop van de tijd werd uitgebreid.

Volgens de NOS zag hij daar hoe Afghaanse agenten leren lezen en schrijven en een EHBO-cursus volgen.

Dat Nederland volgende maand stopt met de missie vindt Rutte geen probleem. Hij zei: “Het moet een keer ophouden. De Afghanen zullen het steeds meer zelf moeten gaan doen. Natuurlijk zijn er nog veel problemen, maar ik ben gematigd optimistisch.”

De politiecommandant van Aliabad zei tegen de NOS het jammer te vinden dat de Nederlanders vertrekken, en dat heel goed is samengewerkt.

Rutte reed tijdens zijn bezoek een rondje op de fiets in Kamp Kunduz, waar de Nederlandse politietrainers in de Noord-Afghaanse provincie verblijven.

Hij zei dat Nederland nog wel actief blijft in Afghanistan met F-16 gevechtsvliegtuigen en juridische trainingen.

Trots
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat Rutte aangaf trots te zijn op de inzet en resultaten van de Nederlandse militairen, diplomaten en politieagenten.

Hij zei: “Onze mensen hebben geweldig werk gedaan in Kunduz. We hebben meer dan 700 opleidingen aan politieagenten gegeven. We zijn nu zover dat de Afghaanse politie de opleiding zelf kan verzorgen en met eigen teams de kwaliteit kan waarborgen."

"Daarnaast zijn in Kunduz nu meer dan vijftig opgeleide rechters, diverse officieren van justitie, advocaten en een rechtenfaculteit met driehonderd studenten,” aldus de premier.

Aan de Nederlandse missie in Afghanistan nemen momenteel ongeveer 545 manschappen deel, waarvan er ongeveer 300 in de provincie Kunduz zijn gestationeerd.

De missie heeft tot doel om Afghaanse agenten op te leiden en de rechtsstaat te versterken in het land.

Video
De NOS heeft een video over het bezoek van Rutte aan Kunduz gepubliceerd, waarin de politiecommandant van Aliabad onder meer vertelt wat cursisten van Nederland hebben geleerd.Zie ook:
Redeploymentterrein missie Kunduz in Mazar-e-Sharif gereed
Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug
Militairen Luchtmobiele Brigade uit Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Eerste gezamenlijke oefening in Kunduz van Afghaanse agenten en agentes
Eerste groep laatste lichting politietrainers naar Kunduz vertrokken
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli