Ongeveer 100 soldaten zijn vrijdag met een C-17-transportvliegtuig geland in Afghanistan. De groep vormt de hoofdmacht van de redeploymenteenheid die verantwoordelijk is voor de afbouw van de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz.
Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht dat de militairen moeten zorgen dat het materiaal via de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif terug naar Nederland komt.
Om dit ordelijk te laten verlopen wordt het geteld, geregistreerd, ingepakt en klaargemaakt voor vervoer, aldus Defensie.
Nederland stopt op 1 juli met de training van Afghaanse politiemensen en verlaat vervolgens de basis in Kunduz en verplaatst haar spullen naar het westelijker gelegen Camp Marmal bij Mazar-e-Sharif.
Het streven is om uiterlijk 1 oktober helemaal weg te zijn uit Kunduz
Nederland in Afghanistan
Het einde van de politietrainingsmissie in Kunduz betekent niet dat Nederland helemaal uit Afghanistan vertrekt.
De Koninklijke Luchtmacht blijft met een Air Task Force (ATF) van vier F-16-jachtvliegtuigen de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO vanaf Mazar-e-Sharif steunen.
Daarom blijft ook een ondersteuningseenheid nodig, het zogenoemde National Support Element (NSE). Verder blijven Nederlandse militairen actief op de hoofdkwartieren in Mazar-e-Sharif en Kabul.
Op- en afbouw
De meeste militairen die donderdag vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Afghanistan vertrokken, zijn afkomstig van het Operationeel Ondersteuningscommando Land (OOCL).
Het OOCL leverde ook de manschappen die het voorbereidende werk voor de missie verrichtten, zoals de opbouw van het kamp.
De militairen zijn onder meer afkomstig van 130 en 230 Clustercompagnie uit Stroe en 101 Geniebataljon uit Wezep.
De voorhoede van de afbouwers vertrok vorige week al richting Mazar-e-Sharif en Kunduz.
Aanvankelijk was het de bedoeling dat Nederland tot medio 2014 Afghaanse agenten zou opleiden in Kunduz. Maar omdat Duitsland zich terugtrekt uit deze provincie besloot het kabinet ook de Nederlanders terug te halen.
De NAVO heeft Nederland onlangs gevraagd deel te nemen aan een vervolgmissie na 2014 in Afghanistan. De regering heeft gezegd daarover pas na de zomer een besluit te willen nemen.
Zie ook:
Nederlandse soldaat in Kunduz gewond
Mogelijk nieuwe Nederlandse missie Afghanistan
Mark Rutte bezoekt politietrainingsmissie
Redeploymentterrein missie Kunduz in Mazar-e-Sharif gereed
Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli