vrijdag 14 september 2012

Chef EUPOL-Afghanistan bezoekt politiemissie Kunduz

Karl Ake Roghe met militairen in Kunduz, foto EUPOL
Karl Ake Roghe, het nieuwe hoofd van de politiemissie van de Europese Unie in Afghanistan (EUPOL-A), heeft de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz bezocht.

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Defensie meldt vrijdag dat Roghe een bezoek bracht aan de Nederlandse Police Training Group (PTG) en lokale stafleden van EUPOL in Kunduz.

Kunduz was het eerste reisdoel van Roghe. Defensie bericht dat dit “niet zonder reden” was, want “EUPOL-leden co├Ârdineren daar met succes hun opleidingsinspanningen van het hogere politiekader met die van de PTG, die onder meer politierekruten de basisvaardigheden bijbrengen”.

Dit is een "rolmodel" voor de politietrainingen die in Afghanistan worden gegeven.

De Zweed Karl Ake Roghe wil zich met een rondreis langs de EUPOL-vestigingen in Afghanistan informeren over de situatie, de vorderingen en uitdagingen in de praktijk.

Versterking justitieketen
De PTG en EUPOL in Kunduz werken ook samen bij de opleiding van officieren van justitie, de versterking van de justitieketen, voortgezette politietrainingen en het begeleiden en adviseren van de Afghaanse Nationale Politie (ANP).

Deze internationale samenwerking wordt gezien als een rolmodel voor andere provincies waar EUPOL zijn activiteiten ontplooit, aldus Defensie.

Roghe complimenteerde de PTG en EUPOL en Samiullah Qatra, de politiechef van de provincie Kunduz, met het gezamenlijke werk. Hij moedigde ze aan de samenwerking verder te versterken.

Hij zei: “Met deze gecombineerde aanpak van Nederland worden echt vorderingen gemaakt, zonder dat er dubbel werk wordt verricht.”

Maandelijkse krant
Generaal Samiullah Qatra, de politiecommandant van de provincie Kunduz, verwelkomde Roghe in zijn hoofdkwartier in Kunduz-Stad. Politiecommissaris Qatra is een van de partners van EUPOL in Kunduz.

Qatra bedankte Roghe voor de goede samenwerking en adviezen van zijn Nederlandse begeleiders, Hanneke Brouwer en Peter Markus.

Qatra liet Roghe ook zijn jongste project zien. Dit is een maandelijkse krant waarmee de bewoners van Kunduz worden geïnformeerd over de politieactiviteiten.

Roghe zei: “Dit helpt zeker om het vertrouwen van de lokale bevolking te winnen. Ik verzeker u dat de deur van EUPOL 24 uur per dag voor u open staat.”

Zie ook:
Politiemissie Kunduz en de Nederlandse bijdrage aan EUPOL Afghanistan