woensdag 17 juli 2013

Eerste soldaten politiemissie Kunduz terug uit Afghanistan

De eerste 100 militairen die terugkeren van de politietrainingsmissie in Kunduz zijn woensdagavond geland op Vliegbasis Eindhoven.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht in een verklaring dat daarmee de terugkeeroperatie op gang is gekomen.

De Nederlandse politietrainingsmissie heeft sinds de zomer van 2011 een stevige basis gelegd voor de hele justitieketen in Kunduz, aldus Defensie.

De politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz is op 1 juli beƫindigd, een jaar eerder dan gepland.

Volgens Defensie blijkt de Afghaanse politie sneller klaar om zelf de verantwoordelijkheid voor de trainingen te dragen in de provincie.

Thuisfront
Brigadegeneraal Richard Oppelaar verwelkomde de militairen in Eindhoven en bedankte ze namens Commandnat der Strijdkrachten generaal Tom Middendorp met hun werk in Afghanistan.

Hij zei: “Jullie hebben goed werk afgeleverd in Kunduz. De basis- en de vervolgopleiding zijn geaccrediteerd door de Afghaanse autoriteiten. Oftewel jullie methodiek wordt in heel Afghanistan uitgerold om politie te trainen. Namens de Commandant der Strijdkrachten dank ik u voor uw inzet.”

Oppelaar sprak ook zijn dank uit aan het aanwezige thuisfront. “Uw steun is onlosmakelijk verbonden aan de resultaten van onze mannen en vrouwen.”

Leiding redeployment
Met de verschillende opleidingen en trainingen heeft de Nederlandse missie een kwaliteitsimpuls gegeven aan de politie. Agenten kregen opleidingen en begeleiding bij de uitvoering in de praktijk.

Commandant kolonel Marc Brinkman van de Vijfde Politietrainingsgroep (PTG-5) en civiel vertegenwoordiger Hans Peter van der Woude zijn nog in Kunduz. Brinkman geeft leiding aan de terugkeer die nu is gestart.

F-16’s en deelname aan EUPOL blijven
Nederland blijft na het vertrek actief in en betrokken bij Afghanistan. F-16-jachtvliegtuigen ondersteunen vanaf Camp Marmal bij de Noord-Afghaanse stad Mazar-e-Sharif de terugtrekking uit Kunduz en de coalitiepartners op de grond.

De F-16’s van de Air Task Force (ATF) blijven tot medio 2014.

Defensie levert ook personeel voor verschillende hoofdkwartieren van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO.

Nederland blijft ook deelnamen aan de Europese Politietrainingsmissie (EUPOL) in de Afghaanse hoofdstad Kunduz. EUPOL leidt het hogere en middenkader van de Afghaanse politie op.

Onlangs vroeg de NAVO aan Nederland om na 2014 deel te nemen aan de vervolgmissie Resolute Support in Afghanistan, maar de regering wilde hierover voor de zomer nog geen besluit nemen.

Zie ook:
Hennis en Middendorp bij afsluiting politiemissie Kunduz
Afbouwteam politietrainingsmissie Kunduz in Afghanistan gearriveerd
Nederlandse soldaat in Kunduz gewond
Mogelijk nieuwe Nederlandse missie Afghanistan
Mark Rutte bezoekt politietrainingsmissie
Redeploymentterrein missie Kunduz in Mazar-e-Sharif gereed
Soldaten Luchtmobiele Brigade Assen missie Kunduz terug
Kolonel Marc Brinkman en Hans Peter van der Woude nemen bevel missie Kunduz over, PTG-5 van start
Lesmateriaal politiemissie Kunduz oogst veel waardering
Politietrainingsmissie Kunduz eindigt 1 juli