dinsdag 22 januari 2013

Video: Marechaussee missie Kunduz traint Afghaanse politietrainers

Nederlandse instructeur observeert politietraining in Kunduz: foto ministerie van Defensie
De opleiding van agenten in Kunduz door personeel van de Nederlandse Koninklijke Marechaussee is half januari 2013 een nieuwe fase ingegaan.

De aandacht is verschoven naar het klaarstomen van de Afghaanse overheid om zelf de training van de politie te kunnen verzorgen.

De Nederlandse trainers van de Koninklijke Marechaussee staan nu in Kunduz dus niet meer zelf voor de klas, maar oefenen en begeleiden Afghaanse politietrainers.

Ook de Afghaanse staf van het politietrainingscentrum in Kunduz krijgt training en begeleiding.

Een Afghaans mentorteam volgt een opleiding om de politie in de provincie op de werkplek te mentoren en in de praktijk te trainen.

Het kabinet schreef vorige week in een voortgangsbrief over de missie in Afghanistan dat de veranderde rol hoort bij de toenemende verantwoordelijkheid van de Afghaanse overheid voor de veiligheid in het land.

Dit gebeurt in aanloop naar de beƫindiging van de huidige missie van de International Security Assistance Force (ISAF) van de NAVO eind 2014.

Het ministerie van Defensie heeft dinsdag een video gepubliceerd waarin adjudant Sonja van Holst vertelt over de aspecten van de opleiding van Afghaanse politietrainers.

De opleiding bestaat uit verschillende hoofdvakken, waaronder het herkennen van geĆÆmproviseerde explosieven (IEDs), het hanteren van de wapenstok, het omdoen van handboeien, zelfverdediging, omgang met de bevolking en wetskennis.

Maar ook sport, waaronder voetballen en volleyballen, maakt deel uit van het trainingsprogramma.Zie ook:
Nieuwe fase politiemissie Kunduz: trainers dragen steeds meer taken over aan Afghanen