zaterdag 15 december 2012

Hennis-Plasschaert bezoekt politiemissie Afghanistan

Hennis-Plasschaert en Afghaanse agentes: foto ministerie van Defensie
Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert heeft de afgelopen dagen met commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp verschillende plaatsen in Afghanistan bezocht waar Nederlandse deelnemers aan de politietrainingsmissie zijn gestationeerd.

De minister en de generaal ontmoetten vandaag en gisteren militairen in Kabul, Mazar-e-Sharif en Kunduz. Hennis-Plasschaert toonde veel lof voor het werk dat de Nederlanders in Afghanistan verzetten.

Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bericht zaterdag dat dit het eerste bezoek was van Hennis-Plasschaert als minister van Defensie aan de Nederlandse troepen in Afghanistan.

Hennis-Plasschaert (VVD) trad in november aan als minister van Defensie in het kabinet Rutte-Asscher.

Kabul
De delegatie arriveerde vrijdag in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Hier sprak Hennis-Plasschaert op de luchthaven kort met Nederlands personeel, dat is geplaatst op diverse locaties in de stad.

Mazar-e-Sharif
Na haar bezoek aan Kabul vloog de minister naar de internationale basis in Mazar-e-Sharif in het noorden van Afghanistan.

Daar ontmoette ze soldaten van de Air Task Force (ATF), het National Support Element (NSE) en Nederlanders die gestationeerd zijn bij het hoofdkwartier van het Regional Command North van de ISAF-veiligheidsmacht van de NAVO.

Het Regionaal Commando Noord is een van de vijf regio's waarin de International Security Assistance Force (ISAF) Afghanistan heeft ingedeeld. De regio wordt geleid door Duitsland.

Kunduz
Hennis-Plasschaert liep in Kunduz mee met de trainingen aan de Afghaanse politie op de verschillende opleidingscentra.

De Afghaanse politieagenten volgden de zogenoemde advanced police trainingscourse. Dit is de aanvullende training van ruim 10 weken met daarnaast mentoring op hun eigen werkplek.

Vervolgens ging Hennis-Plasschaert mee op pad met een Police Operational Mentoring Liasion Team (POMLT) naar het district Aliabad.

De cursisten daar richtten een checkpoint in op de weg, en werden daarbij gemonitord door hun Nederlandse trainers en de minister.

Heel Nederland
De minister zei: “Als ik hier zo sta, dan zou je willen dat je heel Nederland naar Afghanistan mee kon nemen om het goede werk te laten zien.”

Nederlandse aanpak
Hennis-Plasschaert roemde het werk dat de Nederlanders in Afghanistan verrichten, en waarvoor ook internationaal veel waardering is.

Ze zei: “Ik ben enorm trots op onze militairen. Ze doen fantastisch werk. Met de collega's van Buitenlandse Zaken en Veiligheid en Justitie wordt een volledig geïntegreerde aanpak op de mat gelegd om de Afghaanse politieagenten en het hele justitiële systeem op een hoger plan te brengen. De Nederlandse aanpak wordt internationaal geprezen.”

Defensie bericht dat ze vervolgde te zeggen dat de opbouw van de rechtsorde van groot belang is.

“Het is het begin, de basis van elke rechtsstaat waarin mensen veilig kunnen leven, waarin ze zich kunnen ontwikkelen en een boterham kunnen verdienen. Het verschil maken in het dagelijks leven van de Afghanen, dat is waar de Nederlandse krijgsmacht in Afghanistan aan werkt?"

De bewindsvrouw wilde tijdens het bezoek vooral met de mensen zelf praten over hun werk. Ze zei: "Hun gedrevenheid en motivatie maakte een diepe indruk op me.”

Het ministerie van Defensie heeft een video gepubliceerd over het bezoek van Hennis-Plasschaert aan Afghanistan.Zie ook:
Jeanine Hennis-Plasschaert nieuwe minister van Defensie