donderdag 18 oktober 2012

GroenLinks en ChristenUnie willen debat over missie Kunduz

De ChristenUnie en GroenLinks willen volgende week een debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz nu bekend is geworden dat door Nederland opgeleide agenten ook buiten Kunduz werken.

Dat meldt dagblad Het Parool. De regering schreef donderdag aan de Tweede Kamer dat tegen de afspraken in Afghaanse politiemensen die door Nederland zijn opgeleid toch buiten Kunduz worden ingezet.

Den Haag heeft naar aanleiding van deze situatie de opleiding voor Afghaanse politie-onderofficieren stilgezet

Het Parool bericht dat zowel Joël Voordewind van de ChristenUnie als fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks deze stap 'adequaat’ vinden.

De ChristenUnie schrijft in een verklaring dat de voortgangsrapportage ook melding maakt “van basisagenten die buiten Kunduz zijn op opgeleid”.

Tweede Kamerlid Joel Voordewind wil daarom weten hoe het daarmee zit en vraagt zich af of deze opleidingen ook worden stopgezet.

Voor GroenLinks is het altijd 'essentieel' geweest dat in Kunduz opgeleide politiemensen kunnen worden gevolgd, verklaart Van Ojik.

Hij zegt dat het een 'heel belangrijke voorwaarde' is geweest voor de steun aan de missie. Van Ojik wil snel van het kabinet weten hoe dit in de toekomst wel kan worden gegarandeerd.

Voordewind is van mening dat de voortgangsbrief van het kabinet over de Nederlandse politietrainingsmissie in Afghanistan nog veel vragen open laat.

Hij maakt zich ook zorgen over de protection force van de Duitsers nu zij Kunduz eerder gaan verlaten.

Duitsland heeft de taak op zich genomen om de Nederlandse politietrainers die in Kunduz werken te beschermen.

Voordewind wil verder de mening van de PvdA weten over de missie nu deze partij onderhandelt met de VVD over de formatie van een nieuw kabinet.

De PvdA was tegenstander van de missie, terwijl de VVD de missie altijd heeft gesteund.

Voor GroenLinks en de ChristenUnie was het een belangrijke voorwaarde dat door Nederland opgeleide agenten binnen Kunduz zouden blijven werken om hun steun aan de missie te verlenen.

De steun van deze partijen was voor de regering cruciaal om een meerderheid in de Tweede Kamer achter de uitzending van een politietrainingsmissie naar Afghanistan te verwerven, omdat gedoogpartner PVV tegen de missie was.

De Afghaanse regering in Kabul en de autoriteiten in Kunduz hadden Nederland schriftelijk toegezegd dat door Nederland opgeleide agenten in Kunduz zouden gaan werken.

Minister van Defensie Hans Hillen erkende eerder dit jaar dat het volgsysteem van Afghaanse agenten functioneert, maar niet waterdicht is.

De opleiding van Afghaanse agenten buiten de poort in Kunduz gaat momenteel wel gewoon door.


Verklaring ChristenUnie

ChristenUnie: volgende week debat over voortgangsbrief Kunduz

De ChristenUnie vindt dat de voortgangsbrief over de missie in Kunduz nog veel onduidelijk laat. Tweede Kamerlid Joel Voordewind wil volgende week een debat hierover. Het kabinet heeft volgens de ChristenUnie adequaat gereageerd door de opleidingen van onderofficieren tijdelijk stop te zetten. De voortgangsrapportage maakt echter ook melding van basisagenten die buiten Kunduz zijn op opgeleid. Tweede Kamerlid Joel Voordewind wil weten hoe het daarmee zit en vraagt zich af of deze opleidingen ook worden stopgezet.

Voordewind maakt zich zorgen over de protection force van de Duitsers nu zij Kunduz eerder gaan verlaten. Voordewind: ,,Er zijn veel vragen over de voortgang. Wie neemt deze protection force over? Gaan wij ook eerder weg? Ik wil ook van de PvdA weten of zij de missie inmiddels ondersteunen nu zij onderhandelen over een nieuw kabinet." Voordewind vindt de kabinetsinformatie over de verbetering van de positie van religieuze minderheden te summier.

Zie ook:
Nederland staakt opleiding Afghaanse politie-officieren in Kunduz
Hillen: volgsysteem opgeleide agenten Kunduz niet waterdicht, maar functioneert