Politieagenten die in Kunduz zijn opgeleid door Nederlandse politietrainers worden aansluitend niet altijd goed gevolgd. Ook volgen ze de tienweekse vervolgopleiding niet.
Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur en de Volkskrant. Deze nieuwsmedia spraken met 31 van de 60 agenten die de basistraining van 8 weken hebben gevolgd.
Volkskrant-verslaggeefster Natalie Righton bericht dat Defensie “geen idee” heeft wat Kunduz-agenten uitvoeren.
Het volgen van de agenten na hun opleiding is een afspraak die de regering heeft gemaakt met de Tweede Kamer. Daarnaast blijft ook de beloofde tienweekse vervolgopleiding uit.
Deze twee aspecten van de politietrainingsmissie in Afghanistan waren harde voorwaarden van de ChristenUnie en GroenLinks om er hun goedkeuring aan te geven.
Zeker vijf van de ondervraagde politieagenten in Kunduz zijn na hun training betrokken geraakt bij vuurgevechten, zo blijkt uit het onderzoek. De agenten zeggen dat dit uit zelfverdediging was en het gebeurde bij het achtervolgen van Taliban.
Defensie moet volgens het mandaat dat de politiemissie in Kunduz heeft de agenten die zijn opgeleid actief volgen. Defensie erkent dat ze echter niet periodiek nagebeld worden.
Wederhoor
Een woordvoerder van Defensie zegt in de Volkskrant dat in Kunduz de beloften aan de Tweede Kamer toch worden nagekomen. Niet alle agenten worden wekelijks gebeld, maar Defensie maakt gebruik van het Afghaanse rapportagesysteem en eigen inlichtingen.
Defensie zegt alle informatie over mogelijke schendingen te onderzoeken en hoopt dat de toegezegde vervolgopleiding in de toekomst alsnog plaatsvindt.
Schemergebied
In de Volkskrant komt ook defensiedeskundige Ko Colijn, directeur van instituut Clingendael, aan het woord. Hij zegt dat het een schemergebied is tussen “geplande offensieve militaire acties” en “zelfverdediging”.
Het najagen van Taliban na een aanval kan volgens Colijn een verlengstuk van zelfverdediging zijn. Aan de andere kant vindt hij dat het niet in de geest van de gemaakte afspraken is. Hij zegt: “Maar er valt over te twisten.”
Opleiding levensreddend
In het artikel 'In zekere zin heeft de Nederlandse cursus mijn leven gered' laat Natalie Righton politieagenten aan het woord die een cursus van de Nederlanders hebben gevolgd en daarna tijdens hun werk zijn aangevallen door de Taliban.
In het district Archi waar ze op patrouille waren werden ze met kogels en raketten onder vuur genomen.
Om te ontkomen renden ze vervolgens zigzaggend door open woestijnlandschap. Volgens de agent Abdul Baqi (28) heeft het zigzaggen dat hij van de Nederlanders heeft geleerd zijn leven gered. Daardoor raakten vijandelijke kogels hem niet.
De agenten zeggen graag een vervolgopleiding te willen volgen.
maandag 2 april 2012
Defensie heeft geen benul wat agenten na politieopleiding Kunduz uitspoken en vervolgopleiding blijft uit
Labels:
10 weekse training,
Ko Colijn,
mandaat Kunduz,
volgsysteem